Sabah haberimizde enerji zamlarını paylaştık. Ardından İstanbul’da %36’lık taksi zammı devreye girdi. IDO feribot fiyatlarına %40 kadar zam yaptı.

İstanbul’da 2022 yılında Boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL olarak belirlendi.

Köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirildiği için sürücüler artık gidiş gelişte ayrı ayrı ücret ödeyecek. Bu nedenle bir otomobil sürücüsü gidiş geliş için toplam 16,5 TL ödemek zorunda kalacak. Bu tutar geçen yıl 13,25 liraydı.

Öngörümüz, Pazartesi’den itibaren de özel sektörden tsunami gibi zam haberleri geleceği yönünde. AKP zamlara rağmen, ekonominin 2022’de “dünyadan olumlu ayrışacağı” iddiasını sürdürüyor. Zamlara ilk tepki AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci’den geldi.  Birinci yurttaşların büyük tepkisine yol açan zamlar için “Zam geldiği gibi gider… Anlık tepkiye lüzum yok” yanıtı verdi.

Birinci, konuya ilişkin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Zam geldiği gibi gider… Anlık tepkiye lüzum yok. Biz başardık, yine sizlerle el ele biz başaracağız. Dolarda anlık tepki verenleri ne hale getirdik hatırlayınız, hem de bir gecede…” ifadelerini kullandı.

Ana muhalefet partisi CHP, çeşitli isimleriyle bir çok mecrada zamları ağır şekilde eleştirdi:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Erdoğan şahsım yönetimi, hem de yeni yıla girerken, milleti zam sağanağıyla ezdi. Milletin alın terine, emeğine, cüzdanına yeni bir gece yarısı kumpası düzenledi. Erdoğan’ın yaptığı zam değil, zulümdür; ‘siyasi eşkıyalığın’ dik âlâsıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “Eyyyy Faşist Muhalefet…’ Trollüğü ile Halka Palavra Anlattılar: En Kalibreli, en cibiliyetli, en sinsi zamları bu millete reva gördüler. Bunlarda ne nass, ne vicdan var: Konut doğalgaz yüzde 25; elektrik yüzde 50; motorin 1 lira 29 kuruş; benzin 61 kuruş; LPG 78 kuruş zam aldı” tepkisini gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Yılın ilk gününde yeni güne değil zamlara uyandık: Elektriğe yüzde 52-153, doğalgaza yüzde 25-50 arası, vergi ve cezalara yüzde 36,20, MTV’ye yüzde 25, emlak vergisine yüzde 18,10 zam geldi. Yeni yılda umut diliyor yurttaşlarımız. Oysa Saray iktidarı umudun düşmanı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Gözleri kıpır kıpır. Zamları şıkır şıkır. İnsafınız kurusun yeni yılı şimdiden zehir ettiniz. Derhal seçim Hemen seçim” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Zam zam zam! AKP, koronavirüsten daha tehlikelidir!” tepkisini gösterdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, peş peşe gelen zamlara tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karamollaoğlu, “2021’in son saatlerini doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen kallavi zam haberleri ile kapattık, yeni yılın ilk gününe de yeni zamlarla uyandık. Bir kez daha anlaşıldı ki; 2022’nin “hoş gelmesi”, ancak bu iktidarın “güle güle gitmesi” ile mümkün olacak!” dedi.

DEVA Partisi’nden yapılan açıklamada, yeni yılın zam yağmuruyla başladığına işaret ederek, “Hala sıkılmadan Ocak’ta eksi enflasyon masalı anlatıyorsunuz” ifadesine yer verildi.

DEVA Partisi Ekonomi Politikalar Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, akaryakıt, doğal ve elektriğe yapılan zamlar eleştirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yeni yıl zam yağmuruyla geldi: -Mazota 1,29₺ zam. -Köprü geçiş ücretlerinde %100’e varan, elektrikte %52-%130, konut d.gazında %25 artış. Hala sıkılmadan Ocak’ta eksi enflasyon masalı anlatıyorsunuz. Yeter artık. Getirin şu sandığı, millet ne yapacağını biliyor.”

Yeni yıl öncesinde yapılan elektrik zammına tepki gösteren İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Daha yeni yıla Bismillah demeden elektriğe yüzde 130’a varan zam yaptınız. Hane halkını, esnafı, sanayiciyi, çiftçiyi canından bezdirecek bu zamlar kötü yönetimin bir sonucudur” dedi. “Artık yolun sonu göründü” diyen Usta, yeni yılda erken seçim çağrısında bulundu.

Kaynak: ParaAnaliz