Yüzyılın önemli mürşid-i kâmillerinden olan Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, İslâmi sohbetlerinde sık sık Müslümanların kalkınması gerektiğini de anlatırdı. Sanayideki geri kalmışlığı dert edinen Kotku Hazretleri, bir sohbetinde toplu iğnenin dahi ithal edildiğini anlatmıştı.

“KOTKU HAZRETLERİ, ERBAKAN HOCA’MIZDAN ÖNCÜLÜK ETMESİNİ İSTEDİ”

Kotku Hazretleri’nin sohbetlerinde bulunan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca’mız, bir gün Kotku Hazretleri’nden “sanayiye öncülük etmesi” talebini işitti.

Merhum Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, Erbakan Hoca’mıza, “Siz makine hocasısınız.  Almanya’yı da görüp oradaki sanayinin durumunu yakından incelediniz. Türkiye’de sanayinin ve ziraatın gelişmesi için öncelikle motor yapılması gerekir. Sizin gibi yetişmiş, genç yaşında doçent olmuş insanlarımız varken, neden biz hâlâ dışarıya para verelim de motor alalım? Önce motoru, sonra kamyonu, traktörü, otomobili neden biz imal etmeyelim? Neden siz bu işe öncülük etmiyorsunuz?” dedi ve Erbakan Hoca’mız, Gümüş Motor Fabrikası’nın kurulmasına karar verdi.

KOTKU HAZRETLERİ MADDİ MANEVİ DESTEK VERDİ

Erbakan Hoca’mız, fabrikaya, Gümüşhanevi Hazretleri’nin ismine teberrüken Gümüş Motor ismini verdi. Fabrikanın kurulması için Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, ilk çekirdek sermayeye maddi destek sağladı. Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin maddi ve manevi öncülüğünde kurulan Gümüş Motor Fabrikası ile Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk motor üretimini gerçekleştirdi.

“GÜMÜŞ MOTOR BATSIN” DİYE İTHALAT YAPILDI

Ürettiği motorlar, derin kuyu pompaları ile çiftçiye büyük destek veren Gümüş Motor, Devlet Su İşleri’nin verdiği tüm siparişleri de tamamladı. Gümüş Motor’un bu denli başarılı olması bazı odakları rahatsız etti ve Gümüş Motor hedefe koyuldu. Gümüş Motor’un batması için ithal motorları piyasaya süren kirli odaklar başarılı oldu ve 1964 yılına kadar başarılı bir şekilde işleyişini sürdüren Gümüş Motor, bu tarihten itibaren devlet desteği alamadı. Hisselerin çoğunluğu Türkiye Şeker Fabrikaları ve Pancar Kooperatifleri’nin sahipliğine geçen Gümüş Motor, özelleşti ve Pancar Motor ismini aldı.