Esat Kaplan, Norm Haber'de kaleme aldığı yazısında son dönemde sıkça gündeme gelen  EYT  konusunu ele aldı. AK Parti'nin EYT'yi tamamen çözmeyeceğini söyleyen Esat Kaplan, "Anlaşıldığı kadarıyla iktidar 2008’de bizzat kendisinin yaptığı ABO düzenlemesiyle ortaya çıkan garabete el atmaya karar vermiş. Böylece kendi hatasını düzeltmiş olacak! Yine anlaşıldığı kadarıyla iktidar DSP-  MHP -ANAP koalisyonunun çalışanlara armağanı olan EYT konusunda esaslı bir düzenleme yapmaya pek de sıcak değil. Ne de olsa EYT’yi kendileri çıkarmadı!.. Çıkarmadı ama “o yanlışı da biz düzelttik” deme fırsatını kaçırmayacaklardır! Bu da olsa olsa EYT için yeni bir “kademe” anlamına gelecektir." ifadelerini kullandı.

İşte, Norm Haber yazarı Esat Kaplan'ın dikkat çeken o yazısı:

AK Parti’nin EYT formülü: EYT’siz EYT!

İktidar cephesinde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili nasıl bir hazırlık yapıldığı sorusu milyonlarca kişinin gündeminde.

Artık “EYT çıkacak mı?” sorusu güncelliğini kaybetti. Bu sorunun yerini “EYT ne zaman çıkacak?” ve “EYT nasıl çıkacak?” soruları aldı.

“Ne zaman?” sorusunun karşısına iktidarın “öncelikler” sıralaması çıkıyor:

– Asgari ücret 4 bin 253 liraya bağlandı.

– Enflasyondaki yükseliş ve asgari ücrete yapılan artış memur maaşlarına ilave zammı gündeme taşıdı. Bu sorun henüz masada.

– 3600 ek gösterge düzenlemesinin 2022’nin ilk ayında Meclis’e sunulması bekleniyor.

– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bütçe görüşmelerinde, 3600’ün ardından sözleşmeli personel konusunu çalışacaklarını söylemişti.

– Emeklilerin durumu ancak beşinci sırada.

Hadi, listeyi uzatmadan EYT meselesinin de emeklilerle birlikte ele alınacağını varsayalım ve AK Parti’nin EYT formülü için neden “EYT’siz EYT” dediğimi anlatayım.

Bunun için yakın geçmişte yapılan bazı açıklamaları hatırlatmam gerekiyor.

İlk açıklama  Bakan  Bilgin’den. Bilgin, kasım ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesinin “mecburiyet” olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Biz bakanlık olarak çalışmamızı yaptık, diğer bakanlıklarla görüşüyoruz.”

Bakan Bilgin, 11 Aralık’taki bütçe görüşmelerinde de ısrarlı EYT sorularına karşılık “emeklilerle ilgili çalışmamız var,  emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz.” demekle yetiniyor.

O çalışmanın ayrıntısına ilişkin ilk bilgi ise birkaç gün önce AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’dan geldi.

Diyor ki Özkan, “… emeklilik sürecini doldurmuş, ancak çalışmaya devam eden vatandaşlarımızın ödemiş oldukları prim karşılığında maaşlarında artışı sağlayacak bir sistem ne olabilir…”

Diyor ki Özkan, “… emekliliklerinde gün sürelerini doldurduktan sonra akabinde devamlı prim ödemeye de devam etmeleri durumunda, emekli oldukları zaman ödedikleri ekstra primden pay alabilecekleri düzenlemeleri planlıyoruz.”

Yani ABO’dan, yani çalıştıkça düşen emekli maaşlarından, yani bin 200 lirayken bin 500 liraya tamamlanan aylıklardan söz ediyor Özkan…

“Yaştan bir taviz vermeden” diye de ekliyor…

Şimdi anlatabildim mi AK Parti’nin EYT formülüne neden “EYT’siz EYT” dediğimi…

Anlaşıldığı kadarıyla iktidar 2008’de bizzat kendisinin yaptığı ABO düzenlemesiyle ortaya çıkan garabete el atmaya karar vermiş. Böylece kendi hatasını düzeltmiş olacak!

Yine anlaşıldığı kadarıyla iktidar DSP-MHP-ANAP koalisyonunun çalışanlara armağanı olan EYT konusunda esaslı bir düzenleme yapmaya pek de sıcak değil.

Ne de olsa EYT’yi kendileri çıkarmadı!..

Çıkarmadı ama “o yanlışı da biz düzelttik” deme fırsatını kaçırmayacaklardır! Bu da olsa olsa EYT için yeni bir “kademe” anlamına gelecektir.