Dövizde yaşanan dalgalanmalar, yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağı gibi konular geçtiğimiz haftaların gündemiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ocak sonrası asgari ücretin 4 bin 250 TL olduğunu açıklaması ve asgari ücretten vergilerin kaldırıldığını belirtmesi kafalarda bazı soru işaretlerine neden oldu. Asgari ücretten vergilerin kaldırılması AGİ uygulamasını da değiştirdi. Artık AGİ ifadesi maaşların içinde yer alacak. Birçok kişinin merak ettiği maaşlara gelen yeni düzenlemelerin detayları yayınlanacak olan tebligat netleştirecek.

ASGARİ ÜCRET VERGİSİZ OLACAK

En son birçok kişinin merakla beklediği asgari ücrete yüzde 50.4 oranında yapılan zamla beraber, en düşük ücret olarak belirlenen rakam 4 bin 253 TL oldu. Ocak ayından itibaren uygulanacak olan yeni sistemde bir değişiklikte, asgari ücretten vergilerin kaldırılması oldu. Bu durum AGİ ödemeleri sistemini de değiştirdi. Artık AGİ ödemeleri maaşın içinde yer alacak ve AGİ uygulaması herkes için geçerli olacak. 

Yeni gelen düzenleme ile birlikte vergilerin asgari ücretten kaldırılması AGİ sistemini de değiştirdi. Yani AGİ ödemeleri daha önce bekar işçilerde olduğu gibi yine maaşların içinde olacak. Fakat asgari ücretten daha fazla maaş alanlar için de benzer bir durum ortaya çıkmış oldu. Onlar da asgari ücret kadar kısım için gelir vergisi ödemeyeceğinden iade durumu ortadan otomatikman kalmış olacak. 

TELEFİ EDİLECEK YENİ FORMÜL ARANIYOR

Yeni yapılan düzenlemeler sonrasında net ücret üzerinden anlaşarak çalışanların AGİ’den kaynaklı kayıpları için telafi edecek bir formül arandığı belirtildi. Ocak ayından sonra uygulanmaya başlanacak olan yeni sistemle beraber vergi hesaplama yöntemleri de değişecek. Yeni yıldan itibaren tüm işçi ve memurların asgari ücrete kadar olan kazançlarına gelir vergisi ve damga vergisi istisnası uygulanmaya başlanacak. Asgari ücreti aşan kazançlar ise yüzde 15'ten başlayarak artan oranlara göre vergilendirilmeye tabi tutulacak. 

Kaynak: Milli Gazete