Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçimleri sonrası Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın da içinde olduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "kızgın demiri soğutmak gerekir" sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Gerilimi yaratan kendisidir, sonlandıracak olan da kendisidir" dedi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "Türkiye ittifakı" çıkışına "Milli konularda ittifak yapmalıyız" sözleriyle destek verdi. CHP'li belediye başkanlarına mesaj veren CHP lideri, "'Enkaz devraldık' edebiyatı yapmayacaksınız" şeklinde konuştu.

Muharrem Sarıkaya'nın "Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye milli konularda ittifak yapmak zorunda" başlığıyla (20 Nisan 2019) yayımlanan yazısının bir bölümü şu şekilde:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile seçim sonrası ilk kez karşılaştım…

Zaferden çıkmış bir lider edası yerine, işe yeni koyulmuş vakur duruşlu komutan havası vardı.

Parti içi muhalefet dahil, her türlü eleştiriye göğüs gerip aday gösterdiği belediye başkanlarının Bursa hariç hepsinin kazanmış olmasının yarattığı gurur yerine, bundan sonraki süreci nasıl yürüteceğine yönelik planlamalar içindeki bir lider tavrı hakimdi.

Bunu da yazılı basının temsilci ve yazarları ile yaptığı 1,5 saatlik sohbet sırasında her adımda sergiledi.

Anlaşılan o ki 1989’da yerel iktidara gelip, beş yıl içinde İSKİ skandalı başta olmak üzere bir anda heba olmasını istemiyor.

Bundan dolayı belediyeler ile Genel Merkez arasındaki irtibatı sağlamak üzere bir irtibat görevlisi tayin edilmesini istemiş.

Genel Merkez’de de bir denetim mekanizması kurulması için kolları sıvamış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “demiri soğutmak gerekir” ve “Türkiye ittifakını sağlamalıyız” yaklaşımlarına olumlu baktı, “Milli konularda ittifak yapmak zorundayız” dedi.

Ancak bu konuda hükümetten adım beklediğini ve bu konudaki kararlılığın gösterilmesi gerektiğini de kayda geçirdi.

Belediye başkanlarına, “devri sabık yaratmayacaksanız” ve “enkaz edebiyatı yapmayacaksınız” talimatı verdiğini de bildirdi.

Bu aşamada yeni seçilen CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a Ankara ile ilgili öneride bulunduğunu da sohbetimiz sırasında dile getirdi.

İstanbul sanılmasına karşın, sanatçıların ağırlıklı bölümünün Ankara’da yaşadıklarına dikkat çekti ve Yavaş’a önerisini şöyle açıkladı:

“Mansur Beye (Yavaş),Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday, Şinasi ve Rıfat Horozcu’nun fötr şapkalı meşhur fotoğrafını gösterdim ve bunun heykelinin yapılmasını önerdim. Melih Cevdet Anday da o fotoğrafa çok güzel bir şiir yazmıştır.”

Yavaş da kabul etmiş ve heykelin yapımı için söz vermiş…

Yazının tamamı için tıklayın