Korona virüs salgınının ardından Norveç,ABD ve İran gibi bir çok ülkenin ardından Türkiye de pandemi açısından en büyük risk grubunu oluşturan cezaevleriyle ilgili bir çalışma başlattı.

Başlatılan çalışma hafta başında taslak olarak elimize ulaştı. Cezaevleriyle ilgili hazırlanan taslakta, hukukçulara göre; hırsızlık, uyuşturucu, cinsel suçlar gibi bir çok suçtan hapis yatanların tahliyesi öngörülürken siyasi tutukluların bu kapsamın dışında bırakıldığı söylendi.

Yaşanan bu gelişmelerin üzerine kamuoyunda vicdan sahibi hukukçular, tahliyelerle ilgili tüm mahpusların bir an evvel, virüs enfekte olmadan tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu konuya dikkat çeken en önemli isimlerden biri ise CHP İstanbul milletvekili ve aynı zamanda TBMM Anayasa Komisyonu üyesi olan Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Özden KABOĞLU oldu.

Kaboğlu, Twitterda yaptığı paylaşımlarda genel olarak; ağır cezalı suçüstü halleri dışında bütün tutukluların serbest bırakılması ve yargılamaların tutuksuz olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Paylaşımlar arasında en önemli ve dikkat çeken bir diğer konu ise; “terör suçlusu” siyasal mahpuslar için en nesnel ölçütün şiddet veya silah kullanımı olması gerektiğini belirtti.

Kaboğlu’nun Tahliyelerle İlgili Görüşleri

“Mahpusların yaşam hakkı, devlet güvencesi ve sorumluluğu altında.  “Mahpus mesafesi koyun” deme konumunda olmayan yöneticiler, anayasal yetkileri kullanarak özgül önlemler almalı. İşte öncelikler:

Tutuksuz yargılama ilkesinin sistematik olarak ihlali nedeniyle, ağır cezalı suçüstü halleri dışında bütün tutuklular serbest bırakılmalı; yargılama tutuksuz olarak yapılmalı.

“Fikir suçu” mağdurları serbest bırakılmalı. Yürütme sorumlularına yöneltilen eleştiriler ötesinde, söylenmeyen sözler veya niyet sorgulaması sonucu yüzlerce kişinin tutukluluğu, serbest bırakılmayı acil kılmakta.

“Terörist” yaftası için muhalif olmanın yeterli görülmesi nedeniyle, “terör suçlusu” siyasal mahpuslar için en nesnel ölçüt, şiddet ve/ya silah kullanımı olmalı. Bunların dışında kalanlar tahliye olmalı.

Çocuk tutuklular ve çocuklu anneler tahliye edilmeli.” dedi.