Kamu kurum ve kuruluşlarında, Belediyelerde ve KİT’lerde işçi ve memur statüsündeki personeller ile işler yürütülmektedir. Memur statüsünde değerlendirilenler unvanlarını kullanmakta ve çalıştıkları yerlerde şef, müdür, müdür yardımcısı gibi makamlara yükselebilmektedir. Buna karşın işçi statüsündeki personeller görevde yükselme gibi en temel hakkın yanı sıra tayin, nakil, geçici görev gibi haklardan faydalanamamaktadır. Bu durum çalışanlar açısından ciddi mağduriyetler oluşturmaktadır. İşçi statüsünde çalışan personellerin büyük çoğunluğunu Üniversite mezunlarının oluşturduğu bilinmektedir. Mağduriyetlerin giderilmesine yönelik verilen taahhütler ve yasal değişikliklere rağmen beklenen ilerleme sağlanamamıştır.


Bu bağlamda;

  1. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Belediyelerde ve KİT’lerde işçi statüsünde çalışan Üniversite mezunu personellerin memur statüsüne geçirilerek özlük haklarının teslim edilmesine ilişkin Bakanlığınızca planlanan yeni bir çalışma var mıdır?
  2. Daha önce defalarca gündeme geldiği halde söz konusu mağduriyetlerin halen giderilmemiş olmasının nedeni nedir?
  3. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in imzasıyla 23 Ağustos 2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan statü değişikliğini öngören düzenleme doğrultusunda toplamda kaç işçinin mağduriyeti giderilmiştir?
  4. Düzenlemeden yararlanabilmeleri için işçi statüsünde çalışan personellerde aranan şartlar nelerdir?
  5. Sürekli işçi statüsünde çalışan Üniversite mezunu personellerin aynı iş yükünü taşıdıkları halde diğer personellerle eşit statüde olmamalarının getireceği aidiyet duygusunun zedelenmesi, stres, verimlilik düşüşü gibi temel sorunlar ve çözüm yolları düşünülmekte midir?