Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 17.11.2020

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı yaklaşık 13 köyde aylardır su ve elektrikler kesiktir. Bu durumun çözülmesi için köylüler ve muhtarlar defalarca Şırnak Valiliği’ne müracaatta bulunmuş ancak bütün girişimlerine rağmen sorun çözülmemiştir. Kesintilerin nedeninin Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) 20 yıl öncesine ait borcun faturalandırması olduğu iddia edilmektedir. Vatandaşlar ise daha önce ellerine hiç ulaşmayan bu faturalar nedeniyle borçlarının katlandığını ve bu borç batağı içerisinde hem eski hem de yeni faturalarını ödeyemez hale düştüklerini ifade etmektedirler.

Bu bağlamda;

  1. Şırnak’taki elektrik ve su kesintisinden haberiniz var mıdır? Varsa sıkıntının giderilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
  2. Vatandaşın su ve elektrik borçlarının varlığı ve tutarı doğru mudur? Doğruysa bu borçların silinmesi, yapılandırılması, uzlaşılması gibi idari süreçler yürütülecek midir?
  3. Yerel idareciler tarafından elektrik ve su kesintilerin çözümü için köylülere Ak Parti’ye üye olması gerektikleri telkini yapılmış mıdır? Sosyal Devlet anlayışının tatbik edilmesi, Ak Parti’ye üye olup olmama durumuna göre değişkenlik mi göstermektedir?
  4. Mağduriyetlerin oluşmasında vatandaşların iktidar partisine oy vermemesinin etkisi var mıdır? Şırnaklı vatandaşlar, Ak Partiye oy veremediği gerekçesiyle cezalandırılmakta mıdır?