Ordu Çaybaşı İlküvez’de Kepçeli yaylasına kurulan Düzenli Çöp Depolama alanında biriken çöplerin bölgede ciddi sorunlara yol açtığına ilişkin haberler ulusal basına yansımıştır. Bölgedeki tatlı su kaynaklarının kirlendiği, bunun yanı sıra rüzgârın etkisiyle çevreye yayılan çöplerin geniş bir alanda kirliliğine sebep olduğu kaydedilmiştir.  İlküvezli vatandaşlar durumu tepkiyle karşılamıştır. Vatandaşlar, zorlu şartlarda nöbetleşerek çöp kamyonlarının bölgeye gelişigüzel çöp dökmesini engellemeye çalışmaktadır. Düzenli Çöp Depolama alanının bölge halkına istihdam sağlayacağı, çöplerin geri dönüşüm yöntemi ile sindirileceği ve hiçbir şekilde çevreye zarar vermeyeceği vaat edilerek ikna edilen bölge halkı, projenin kuruluş amacı dışında yürütüldüğünü ifade etmektedirler.

Bu Bağlamda,

  1. İlküvez Kepçeli yaylasındaki çöp sorununa ilişkin Bakanlığınıza ulaşmış şikâyet dilekçesi bulunmakta mıdır? Ulaşan şikâyetler değerlendirilmekte midir?
  2. Düzenli Çöp Depolama projesinin kuruluş amacı dışında uygulanması sonucu çöplerin bölgede sebep olduğu sorunları göz önünde bulundurarak projeyi durdurmaya yönelik gerekli işlemler başlatılmış mıdır?
  3. Çöplerin bulunduğu yerde geri dönüşümünün sağlanması mümkünken aynı işlemi uygulamak için hayli uzak mesafeye taşınması maliyeti ciddi oranda arttırmaktadır. Bu konuya Bakanlığınızın yaklaşımı nedir?
  4. Bölgeye çöp taşıyan kamyonlar hangi firmalar aracılığıyla kiralanmakta ve bu işlem için hangi firmalara ne kadar ödeme yapılmaktadır?
  5. Bölgeye çöp taşıyan kamyonların Adalet ve Kalkınma Partisi Çaybaşı ilçe teşkilatı yöneticileri ile Belediye yöneticilerine veya belediye meclis üyelerine ait olduğu iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise nasıl bir ilişki söz konusudur? dedi.