Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında Göksu Nehri’nden Konya Ovası’na su ulaştırmak için yapılması planlanan AHİ Kanalı’ndan daha önce 3 defa deneme suyu bırakılmıştır. Ancak deneme suyu bırakılan 125 kilometrelik kanalda çökmeler yaşandığı görülmüştür. Kanalın yapımına fiilen başlanılan tarihten bu yana 13 yıl geçmiş olmasına rağmen Konya Ovası’na su ulaştırılamamıştır. Bununla birlikte yeraltı sularının giderek azalması ve sulama maliyetlerinin artmasından dolayı Konyalı çiftçilerimiz çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Kanalın sorunsuz bir şekilde faaliyete başlayacağı tarih ise öngörülememektedir.

Bu bağlamda;

  1. KOP kapsamında yapılması planlanan Ahi Kanalı’nın yapım işine başlamadan önce planlanan başlangıç ve bitiş tarihleri nedir?
  2. KOP kapsamında yapılması planlanan Ahi Kanal’ının geçen 13 yıla rağmen günümüzde halen faaliyet göstermemesinin sebebi nedir?
  3. Kanal tamamlandıktan sonra deneme suyu esnasında kanalda meydana gelen hasarların sebepleri tespit edilmiş midir?
  4. Kanalın yapım ihalesini alan firmadan kaynaklı olası ihmaller ve problemler için Bakanlığınızca başlatılan ve takip edilen yasal bir süreç var mıdır?
  5. Yapılmaya başlanan 2007 tarihinden bugüne kadar kanalın maliyeti toplamda ne kadar olmuştur?
  6. Gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra kanalın faaliyete başlatılması için belirlenen bir tarih var mıdır?