Alışveriş Merkezi (AVM), büyük ölçekteki ulusal ve yerel market zincirleri 2002 yılından itibaren hızlı bir şeklide açılmış ve bundan dolayı küçük esnaflar kapanmaya başlamıştır. Bu durum, sermayenin bir noktada toplanmasına ve küçük ve orta ölçekli esnafların da kapanmasına sebep olmuştur. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kapanması işsizliği arttıran önemli nedenlerden biri olmuştur. AVM’ler ile gıdadan mobilyaya, tekstilden ayakkabı sektörüne kadar farklı iş kollarının tek elde toplanması, gelir paylaşımındaki eşitsizliğin derinleşmesine de neden olmuştur. Üstelik ulusal marketler ile illere özel marketler zinciri sayısındaki artışa bağlı olarak son yıllarda tekelleşmenin belirgin hale gelmiş olması, esnafları ve dolaysıyla şehir ve ülke ekonomisini olumsuz etkilemiştir.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye genelinde 2010 yılından günümüze kadar açılan toplam AVM sayısı kaçtır? Açılan yeni AVM’lerin illere göre sayısal dağılımını paylaşabilir misiniz?
  2. 2010 yılından günümüze kadar herhangi bir sebepten dolayı kapanan esnaf/işletme sayısı toplamda kaçtır? Kapanan yeni işletmeler sektörlere göre nasıl bir farklılık göstermektedir?
  3. Sayıları hızla artan AVM’lerin işgücüne katılım oranına nasıl bir etkisi olmuştur? Bakanlığınızın bu konuda hazırladığı bir rapor var mıdır?
  4. Esnaflık mesleğini teşvik etmek ve mevcut mensuplarını desteklemek amacıyla yürüttüğünüz bir çalışmanız var mıdır? Varsa çalışmanız nedir ve nasıl sonuç vermiştir?
  5. Ulusal market zincirlerinin şehirlere ve ülke ekonomisine katkıları ve alternatif maliyetleri hakkında bir çalışmanız var mıdır? Varsa açıklar mısınız?