Ülkemizde kadın cinayetleri, işçi cinayetleri olduğu gibi ne yazık ki intihar ve şaibeli ölüm hadiseleri de meydana gelmektedir. Aile içi şiddet, geçim sıkıntısı, artan işsizlik, hayat pahalılığı, nitelikli eğitim seviyesinin düşüklüğü gibi sebepler intihara yol açmaktadır. İntihar vakalarının her geçen gün artığını gözlemlemekteyiz. Geçen 10 gün içerisinde Gaziantep’te 6 kişi intihar etmiştir. Bu 6 kişinin 3’ü anne olmak üzere 4‘ü kadındır. İntihar olayları özellikle kırsal kesimlerde geçim sıkıntısına bağlı artmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. 2010 yılından itibaren toplam kaç intihar girişimi olmuştur? Bunların kaçı ölümle sonuçlanmıştır? İntihar sebepleri nelerdir? İntihar edenlerin yaş, medeni hal, cinsiyet ve mesleki durumlara göre dağılımı nasıl olmaktadır?
  2. İntihar edenlerin arasında işsizlik, geçim sıkıntısı, borçlar nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir?
  3. Yaşamına son veren kadınlarda yoksul olanların sayısı ve genel intihar vakalarına oranı nedir?
  4. Son on yılda intihar olarak bilinen vakaların kaçı araştırmalar sonucunda cinayet olduğu anlaşılmıştır?
  5. Bakanlığınızın giderek artan intiharlara ve özellikle kadın intiharlarına yönelik bir araştırması ve çözüme yönelik bir politikası var mıdır? Varsa kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
  6. Özellikle kırsal kesimde işsizlik sorunu ve buna bağlı intiharları azaltmak için istihdamı arttırmak amacıyla herhangi bir planlamanız var mıdır?