Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette dair bir sosyal medya paylaşımı yapmıştınız. “Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile diplomatik ilişkilerimizin 50. yıl dönümünde ekonomik iş birliği potansiyelini ele aldık. Salgınla mücadele ve aşı konusunda iş birliğini ilerleteceğiz. Uygur Türklerine ilişkin hassasiyetimizi ve düşüncelerimizi ilettik.” İfadelerini kullandığınız paylaşımınızdaki bazı hususlar ile ilgili detaylar merak edilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yapılan görüşmede kendisine Uygur Türklerine ilişkin hangi hassasiyet ve düşüncelerinizi ilettiniz?
  2. Wang Yi’ye Uygur Türklerine ilişkin ilettiğiniz hassasiyet ve düşüncelerinize karşılık aldığınız cevap nedir?
  3. Bu ziyarette Wang Yi’ye Çin devletinin Uygur Türklerine yönelik insanlık dışı uygulamaları sorulmuş mudur? Bu uygulamalara son verilmesi gerektiği hususu ifade edilmiş midir?
  4. Ziyaret esnasında Türkiye ile Çin devleti arasında yapılacağı söylenen “suçluların iadesi” anlaşması gündeme gelmiş midir?
  5. Ziyaret sonrasında Çin devletinin Uygur Türklerine yönelik uygulamalarında bir değişiklik olacak mıdır? Süreci takip ediyor musunuz?