29 Ağustos 2020 günü hükümlü olarak tutulduğu Gümüşhane E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tek kişilik bir hücrede hayatını kaybeden Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümü kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Özellikle son aylarda artış gösteren cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik kötü muamele ve işkence iddiaları da –Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Konya Ereğli T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu gibi- göz önüne alındığında cezaevlerindeki vatandaşların can güvenliği noktasında ciddi endişeler uyanmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Müteveffa Mustafa Kabakçıoğlu’nun şüpheli ölümüyle ilgili olarak herhangi bir kamu görevlisi hakkında açığa alma yahut memuriyetten çıkarılma kararı verilmiş midir?
  2. Müteveffa Mustafa Kabakçıoğlu’nun doktor raporuyla hastaneye sevk edilmesi gerektiği bilinmektedir. Ancak Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Medya ve İletişim Bürosu aracılığıyla yaptığı 14/10/2020 tarihli basın açıklamasında Mustafa Kabakçıoğlu’nun kendisinin hastaneye gitmek istemediği ifade edilmiştir. Mustafa Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmeme talebine ilişkin kendisi tarafından imza edilmiş yazılı bir evrak mevcut mudur?
  3. Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümü gibi elim hadiselerin yaşanmaması için bakanlığınızca alınan tedbirler var mıdır? Varsa nelerdir? Bu tedbirlere/kurallara uymayan kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
  4. Cezaevlerinde kronik rahatsızlığı bulunan toplam hasta tutuklu/hükümlü sayısı kaçtır?