CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, son günlerde borsada, dolar kurunda yaşanan gelişmelere dair sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurundaki durdurulamayan artışın ardından, kabine toplantısı sonrası sürpriz şekilde kur artışını garanti eden TL hesabını açıklamıştı. Açıklamayla birlikte 18 lirayı aşan dolar kuru 12 liralara kadar gerilemişti. Kurun gerilemesinde halkın yeni modele güven duyup dövizlerini bozdurmasının ve döviz hesaplarından çıkmasının etkili olduğu iddia edilmişti.

"MERKEZ BANKASI SOYULMUŞTUR"

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise son günlerde borsada, dolar kurunda yaşanan gelişmelere dair sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.

"Vatandaşa tuzak nasıl kuruldu" diyen Yavuzyılmaz, Merkez Bankası'nın soyulduğunu iddia ederek, "Operasyondan haberi olanlar büyük paralar kazanmıştır. Kalanlar paralarını ve varlıklarını kaybetmiştir!" dedi.

"20 Aralık sabah.. Operasyon başlıyor! Borsada 1 gün süreli ‘Yukarı Adım Kuralı’ uygulamasına geçiliyor. Böylece doların düşme ihtimali azaltılıyor. Dolar 18,36 liraya kadar yükseliyor. 18.15’de gündüz piyasası kapanıyor. Ve vurgun başlıyor" diyen Yavuzyılmaz, şunları yazdı:

"20 Aralık akşam..

Merkez Bankası, kamu bankaları aracılığıyla çok düşük kur’dan dolar satmaya başlıyor.

Hedef, MB dolarını 10 liranın altında satıp bir kısım yandaşa sermaye transferi yapmak iken, dolar ancak 12,49’a kadar geriliyor.

Çünkü

Bu operasyondan haberi olmayan bir yatırımcı, ortalama 12,50 liradan 1,5 milyar dolarlık alım yapıyor.

MB, o günkü satış limitini tükettiği için daha fazla dolar da satamıyor.

Böylece operasyon yarım kalıyor!

Panik başlıyor

21 Aralık sabah..

09.25 BİST bir duyuruyu onaya sunuyor

Operasyonun tamamlanması için borsa yatırıcımcılarına tuzak kuruluyor.

09.46 (Borsa açıldıktan 16dk sonra) Duyuru onayı KAP’ta yayınlanıyor

Doların %10’a kadar düşükten satılabilme sınırı %80’e çıkarılıyor.

Ancak

Yatırımcılar bu kararı öğrenene kadar geçen 16dk’lık süre içinde;

Yeni günde borsada 18,22 liradan satış işlemine başlayan MB dolar rezervi 3,65 lira seviyesine kadar zaten satılmış oluyor.

Önceden haberi olupta neredeyse bedavaya dolar alanların kim olduğu meçhuldur!

Sonuç

MB soyulmuştur. Operasyondan haberi olanlar büyük paralar kazanmıştır.

Kalanlar paralarını ve varlıklarını kaybetmiştir!

SPK ve BİST’in manipülasyonlara karşı yatırımcılarını koruması gerekirken, yatırımcılarına kumpas kurulmasına aracılık etmiştir."