Rusya'da Erdoğan - Putin zirvesi sürerken ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dikkat çeken bir açıklama yaptı.Basın toplantısında konuşan Pompeo, Suriye’deki kriz nedeniyle özellikle sivillerin zarar gördüğünü ifade ederek, "İhtiyacımız, 2018'deki Soçi Anlaşmasına geri dönmeleri.

Ağırlıklı olarak Müslümanlar, Esad rejimi, Ruslar ve İranlıların İdlib'in içinde yaptıkları şeylerden zarar görüyor. Türk hükümeti bizden bir kaç şey talep etti, tüm bu talepleri değerlendiriyoruz.

Savunma ekibi ile birlikte ekibimiz, daha az şiddet ve daha çok barış için en iyi yolu ve insani krizin durdurulmasına ilişkin yolları bulmaya çalışıyor" dedi.Gerçek gündem

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pompeo, İdlib'deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, “Esad rejiminin Moskova ve Tahran'ın da desteğiyle o bölgedeki zalimce yeni saldırıları, trajik biçimde gördüğümüz gibi genç insanlar dahil 3 milyonun üzerinde yerlerinden olmuş kişiyi tehlikeye atıyor. Daha önce de birçok kez söylediğimiz gibi, rejim askeri bir zafer elde edemeyecek” diye konuştu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, “Rejimin saldırıları NATO müttefikimiz Türkiye'yle çatışma riskini arttırıyor” ifadesini kullanan Pompeo, çözümün kalıcı bir ateşkes ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı altında BM öncülüğünde müzakerelerin yürütülmesinden geçtiğini vurguladı. Pompeo, “Başkan Trump'ın da söylediği gibi, birlikte neler yapabileceğimizi görmek için Türkiye'yle çalışıyoruz” dedi.

“SURİYE’DE ATEŞKESİN HAYATA GEÇİRİLMESİ ZOR”

Pompeo, Suriye'de bir ateşkesin hayata geçirilmesinin çok zor olduğunu, bugüne kadar tüm ateşkes girişimlerinin Esad, Ruslar ya da İranlılar tarafından baltalandığını söyledi.

Suriye halkının insani yardımlara erişimine izin verilmesi, bir insani yardım koridoru oluşturulmasının önemine işaret eden ve Rusya'yı BM Güvenlik Konseyi'nde geçenlerde bu konudaki bir tasarıyı bloke ettiği için eleştiren Pompeo, yardımların ulaştırılmasını sağlamak için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le çalıştıklarını kaydetti.

“MÜDAHALE OLURSA KARŞILIĞINI VERİRİZ”

ABD’de 2020 başkanlık seçimleri yaklaşırken Rusya'nın seçimlere müdahalesi iddialarına açıklamalarında yer veren Pompeo, Rusya ya da başka bir ülkenin Amerikan seçimlerine ve demokratik süreçlere zarar verecek adımlar atmaları halinde Amerika olarak gereken karşılıkları vereceklerini vurguladı.

Pompeo, “Seçimlerimize müdahale kabul edilemez. Trump yönetimi seçimlerimizin güvenilirliğini muhafaza etmek için her zaman gayret gösterecek” diye konuştu.