MHP’nin yayın organı Türkgün gazetesi yazarı Alparslan Tekbaş, tarımda yapılan yanlışları yazdı.

Tekbaş, “Nasılsa uğraşanı bol, kendi aralarında rakibi çok diye olsa gerek, tarımda; ne üretimi ne yönetimi, ne de eğitimi yeterince düşünemiyoruz” eleştirisini yöneltti.

Alparslan Tekbaş, bugünkü “Bilgi yönetimi ve tarımsal üretim” başlıklı yazısında, “Bilgi ve öğrenmenin önemi hakkında yazılmış birçok kitap ve makale bulabilirsiniz. Ancak, bilginin kurumsal yönetimi olarak küçük bir araştırma yaptığınızda; mevcut bulunan ve/veya üzerinde çalışılan öğrenme ve bilgi tabanlı sistemlerin, sofistike-güncel bir anlayışla şekillendirilmesi yönünde gözle görülür bir konum ile, ülkemizde sektörel olarak bir boşluğun söz konusu olduğunun farkına varabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK GÜÇLÜLÜĞÜN ALTINDA GÖSTERİLMEYEN GİZLİ NEDEN”

“Bugün baktığımızda ABD, Almanya, Fransa, Rusya vb. dünya ülkelerinin ekonomik güçlülüğünün altında gösterilmeyen, gizli neden, gizli destek tarımdır” diyen Tekbaş, şöyle devam etti:

“İktisat ve ekonomi teoremleriyle sağ kulağı, sol elle kafa arakasından göstermeye çalıştıkları durumun ana menüsü de yine tarımdır. Aslında tarımda bilgi yönetimini kullanarak, biraz da tarımsal sömürü politikalarıyla süsleyerek bu hâle gelmişlerdir. Ama bizlere tarım değilmiş gibi yutturmaya çalışıyorlar o başka.

Söyler misiniz? Sizler sokaktan geçen birisine anahtarınızı vererek, arabanızı teslim eder misiniz? Peki, milyarlarca lira vererek aldığınız makinenizin koltuğuna, bir işçiyi oturtur musunuz? İşi biraz daha ileriye götüreyim, berber çırağına saç, sakal tıraşı olur musunuz?

Genel olarak herkes, araç şoförlüğü, sürücülüğü için ehliyet, makinesinin koltuğuna oturacak işçi için bonservis, tıraş olacağı berber için ustalık belgesi arar.

Bilgi çağında ve medeni yaşamda meslekler ihtisası, ihtisas da eğitimi zorunlu, zaruri kılmıştır. Rasyonel düşünceye göre; bilgisiz ve eğitimsiz üretimin mümkün olamayacağı varsayımıyla, meslekler ve ara eleman ihtiyacına göre meslek eğitimleri planlanmıştır.”

“NE ÜRETİMİ NE YÖNETİMİ, NE DE EĞİTİMİ YETERİNCE…”

Alparslan Tekbaş, yazısını şöyle sonlandırdı:

“Bugün ülkemizde de ticaret ve sanayide geldiğimiz nokta, bu konularda gerek okul, gerek kurs, gerek staj ve meslek içi eğitimlerle iyi kötü yol aldığımızı görüyoruz. Öte taraftan, nasılsa uğraşanı bol, kendi aralarında rakibi çok diye olsa gerek, tarımda; ne üretimi ne yönetimi, ne de eğitimi yeterince düşünemiyoruz.

Üniversitesine (eğitim-öğretimine) devam eden ve yeni mezun ziraat mühendisi meslektaşlarıma sesleniyorum. Elimden gelse tutup hepsine, tek tek söyleyeceğim. Bu gidişe dur demek biraz da sizin elinizde. Sevin ve severek okuyun “ziraat mühendisliğini”! Sevmiyorsanız bırakın, okumayın, seçmeyin. En az 30-40 yıl ekmek yiyeceğiniz bir mesleği, zorla okumayın. Atanıp keyfime bakarım diye düşünmeyin. Sizin için ve ülkeniz için, en iyisini yapmayı planlayın. Mesleğini seven, meslektaşlarına değer veren birisi olarak; oturduğunuz yerden para kazanma niyetindeyseniz olmaz bu iş, yürümez bu gemi, yol almaz bu araba. Sektörde para kazanma hırsı, kısa yoldan köşe dönme yüzünden gözü dönmüş bir sürü insan var zaten. Yaşınız çok gençken düşünceler dâhil, pek çok şeyi değiştirmek elinizde, durmayın, pes etmeyin!

İnsanların öncelikle bu mesleğe, çiftçiliğe ve ülke tarımına bakış açılarını ve tutumlarını değiştirmek kısmen de olsa sizin elinizde.

Mesleğimizin duayenlerine saygı ve sevgiyle!..”