Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, AK Parti ve MHP’nin dün TBMM’ye sunduğu seçim kanunu değişiklik teklifi hakkında yazdı. Tezkan’a göre iktidar için “Cumhurbaşkanlığı’nı kazanmak zor, hedef Meclis’teki çoğunluğu mevcut muhalefete kaptırmamak.” dedi.

Tezkan, bugünkü köşe yazısında 15 maddelik değişiklik teklifindeki bir maddeye dikkati çekti ve şunları yazdı:

Geçen seçimde Cumhur İttifakı’nın oylarla Millet İttifakı’nın aldığı oylar kendi içlerinde D’ Hondt Sistemi’ne göre dağıtılıyor, partilerin milletvekili sayıları buna göre belirleniyordu. AKP/MHP koalisyonun getirdiği teklife göre; ittifak ortaklığıyla yüzde yedi barajını aşabilirsiniz ama milletvekili dağılımındaki oy oranı hesabı Türkiye geneli uygulanacak. Partilerin oylarıyla çıkaracakları milletvekili sayıları buna göre belirlenecek.
"YASA KABUL EDİLİRSE MHP ZARAR GÖRECEK"

“Küçük partilerin aldığı minik minik ama toplamı yüzde ona ulaşamazsa tamamı bile en çok alan partinin hanesine yazılıyor. AKP nasıl daha çok milletvekili çıkarırım diye siyasi mühendislik hesabı içinde” yorumu yapan Tezkan, yasa kabul edilirse “zarar görecek partilerden birisinin de MHP olduğunu” söyledi.

“Ama galiba geçen haftaki Erdoğan/ Bahçeli buluşmasında bu meseleyi çözdüler. MHP’ye kıyak çekecekler” diyen Halk TV yazarı, şöyle devam etti:

Gelelim işin özüne. Cumhurbaşkanlığı yani başkanlık seçimini bir kenara bırakalım. AKP bu hamlesiyle öyle veya böyle TBMM çoğunluğunu elde etmek istiyor. Cumhurbaşkanlığı’nı kaybetmeyi tahmin etmiş ki, içi rahat değil ki bu yasayı hazırlamış. En azından Meclis çoğunluğu bizde olsun diye düşünmüş, hesabını kitabını partisinin, birinci parti çıkacağına göre yapmış. Ya olmazsa ya  CHP  birinci parti çıkarsa!.. Yandı gülüm keten helva!.. Konu uzun, derin otururuz, konuşuruz, tartışırız. Ama bilin ki oyun içinde oyun olabilir; aslında mutlaka vardır. Barajın yüzde yediye indirilmesi yem. Yemeyin, altına bakın. Altında neler çıkacağına… 2010 veya 2017 referandumunda düştüğünüz tuzağa düşmeyin.