İBB Meclisi, AKP’li Eyüpsultan Belediyesi tarafından hazırlanan imar planı değişikliği teklifini görüştü. Rami Yeni Mahalle’de bulunan 302 ada 3-4-46 ve 13 no’lu parselin bir bölümü ile bu parsellerin çevresinde bulunan tescil dışı alanla ilgili olarak hazırlanan imar planı değişikliği teklifi, yaklaşık 6 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Gecekondu vari yapıların bulunduğu arazinin yaklaşık 4 bin metrekarelik kısmı İBB’ye, bin 300 metrekarelik kısmı tescil dışı alan ve 560 metrekarelik kısmı ise Maliye Hazinesine ait. Yaklaşık 200 metrekarelik kısmı ise hisseli şahıs ve özel vakıf mülkiyetinde. Hazırlanan İmar Komisyonu Raporu’nda, İBB ve Maliye Hazinesi’ne ait arazilerin şahıslar adına tahsisli olduğu da belirtiliyor.

ÖNCEKİ İMAR PLANLARI

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, yüzde 67’si İBB mülkiyetindeki araziyi, İBB’den bir görüş bile almaya gerek görmeden yeniden planladı. 2004 yılında yine AKP döneminde yapılan imar planlarında söz konusu arazinin 4 bin 425 metrekarelik kısmı ilköğretim alanı olarak planlanmıştı. Aynı planlarda bin 400 metrekarelik kısım ise park alanı olarak ayrılmıştı. Yeni plan teklifi ile okul alanını yarı yarıya küçülten AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, bin 400 metrekarelik park alanını da 610 metrekareye düşürdü. Arazinin büyük kısmı konut alanı olarak planlandı.

MİLLİ EĞİTİMİNDEN İTİRAZ

İmar Komisyonu Raporu’nda yer alan Milli Eğitim Müdürlüğü’nün itirazında özetle şöyle denildi:

“Plan değişikliği ile planlamaya esas alanda, belirli bir miktarda nüfus artışı öngörülmesine rağmen, mevcut durumda 4 bin 425 metrekare olan ilköğretim alanının, tasarı planda 2 bin 648 metrekareye düştüğü görülmekte olup, bariz şekilde Bakanlığımız adına alan kaybı oluştuğundan, mevzu bahis imar planı değişikliği tarafımızca uygun görülmemektedir.”

İBB’NIN İTİRAZI

İBB Planlama Müdürlüğü’nün, AKP’li Belediyenin teklifi ile ilgili olarak, İBB Meclisi’ne sunduğu görüşünde özetle şöyle denildi:

“Teklifin İlköğretim ve Park alanı donatısı azaltıcı, Konut alanını, dolayısıyla kalıcı nüfus, yapı, trafik yoğunluğunu arttırıcı nitelik taşıdığı ilave gelecek nüfusun ihtiyacı olan donatı alanlarının ve iptal edilen donatı alanlarına eşdeğer alan önerilmediği, teklifin bu yönden emsal teşkil edici ve plan bütünlüğünü bozucu nitelik taşıdığı, mülkiyeti Başkanlığımıza ve Maliye Hazinesine ait taşınmazlara yönelik teklife ilişkin önem arz eden kurum görüşlerinden Başkanlığımız Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı ve Avrupa Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığının görüşünün bulunmadığı, mülkiyet açısından en büyük paydaş olarak yetkili kurum olan Başkanlığımızın uygulama aşamasında yer alacağına dair teklif plan notlarında bahsedilmediği, teklifin meri üst ölçekli plan kararlarına aykırı olduğu…”

AKP’NİN MECLİS ÇOĞUNLUĞU İLE ONAY

İBB ve Milli Eğitim Müdürlüğünün itiraz ettiği, CHP ve İyi Parti’nin ret oyu verdiği AKP’li Eyüpsultan Belediyesi tarafından hazırlanan imar planı değişikliği teklifi, İBB Meclisi’nden çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu tarafından, oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaynak: Milli Gazete