Marmaray'da aktarma indirimi TCDD’nin itirazı sonucu mahkeme kararıyla kaldırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçen hafta UKOME’ye getirdiği aktarmanın devam etmesi yönündeki teklif ise merkezi yönetim temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

Yarından itibaren Marmaray’da seyahat eden İstanbullular, ne kadar durak gittiği fark etmeksizin 7 lira ücret ödeyecek. Marmaray’dan sora metro ve otobüs gibi diğer toplu ulaşım araçlarında yapılan yolculuklarda ise aktarma indirimi devam edecek.

Bugün sona erecek 'aktarma alır' uygulamasıyla, Marmaray’a aktarma yapan tam İstanbulkart kullanan bir vatandaş, 3,50 TL metro ücreti ödedikten sonra 3,50 TL daha ücret ödeyerek yolculuğunu Marmaray Hattı’nda ne kadar durak gittiği fark etmeksizin 7,00 TL toplam ücretle tamamlıyordu Seyahat 3,50 TL daha ucuza yapılabiliyordu.

Marmaray’ın aktarma sistemine dahil edilmesinin hemen ardından 19 Şubat 2020 tarihinde merkezi yönetimin yayınladığı genelge ile UKOME’nin üye sayısında değişiklik yapılarak, İBB’nin çoğunluk oyu elinden alınmıştı. Bu karar da İBB tarafından mahkemeye taşındı ve hukuki süreç takip ediliyor.

TEK YETKİLİ ERDOĞAN

Geçen hafta, UKOME toplantısı sırasında yapılan bir tartışmada dikkat çekmişti. Marmaray’ın geçişlerinde aktarma yapılmasına dair konu tartışılırken, TCDD’nin bir bürokratı söz alarak Marmaray’da yapılacak bir fiyat değişikliğinin kanun gereği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisinde olduğunu söylemişti. Bunun üzerine İBB Başkanı İmamoğlu ise, Marmaray’ın bir kaybının olmadığını, İBB’nin bu ücreti karşıladığını ifade etmişti.