13 Mayıs 2014’te Soma Kömür Madeninde 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan faciadan birkaç ay sonra aynı maden ocağında çalışan 2 bin 831 işçi gerekçesiz ve tazminatları ödenmeden işten çıkartılmıştır. Somadaki Uyar Madencilik tarafından işletilen başka bir maden ocağında da aynı şekilde bin 200 kişinin işine son verilmiştir. Somadaki işçilerin hak ettikleri kıdem tazminatının 5 yılı aşkın süredir kendilerine ödenmediği dile getirilmektedir. Yine Ermenek’teki maden işçilerinin 13 aydır ücretlerini alamadığı gündemdedir. Soma ve Ermenek’teki maden işçileri, ödenmeyen ücretleri ve kıdem tazminatları için Ankara’ya yürüme kararı almışlardır. Ancak mülki amirler tarafından alınan kararlar doğrultusunda işçilerin yürüyüşleri engellenmekte, işçiler gözaltına alınmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Soma’daki maden faciasından sonra işten çıkartılan 3 bin 500 işçinin kıdem tazminatını ödemekle yükümlü kurum hangisidir? Bakanlığınız yahut bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından işçilere kıdem tazminatına ilişkin herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?

2- Ermenek’teki maden işçilerinin ücretini ödemekle yükümlü kurum hangisidir? Bakanlığınızın ödemekle yükümlü olup da ödemediği bir ücret var mıdır? Ödemeyi yapmakla yükümlü olan kurum işletmeci şirket ise işçi ödemelerinin yapılmaması hususunda bu şirkete karşı Bakanlığınızca bir yaptırım uygulanmış mıdır? Bir yaptırım uygulandıysa nedir?

3- Haklarını alamadıkları için yetkililerle görüşmek üzere yürüyüş yapmak isteyen Soma ve Ermenek maden işçilerinin yürüyüşlerinin engellenmesi hususunda Bakanlığınızın bir dahli olmuş mudur?

4- Haklarını alamayan binlerce maden işçisinin mağduriyetini giderilmesi için Bakanlığınızın ortaya koyacağı bir program var mıdır? Yoksa alın teriyle hak edilen ücretlerin ve tazminatların ödenmemesi durumunu nasıl açıklarsınız?