Seçmenin iktidara uyarıda bulunmasının altında yatan nedenlerden ilki ekonomik. Tüm Türkiye çapında ekonomik krizin sonuçları sandığa yansıdığı görülmekte.

Ekonomik krizin etkileri geçmişte AK Parti’nin “oy deposu” olarak adlandırılan bölgelerde hissedildi. İşsizliğe ve ekonomik krizin etkilerine Adana keskin bir örnek oluşturuyor. Seçim analizi için kente gittiğimizde sokakta işsizliğin yakıcılığı insanların yüzünden hissediliyordu. Sonuçlara göre CHP’nin aday seçiminde sağladığı isabet sonuçlara yansımış görünüyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, CHP ilçe belediye başkanlıkları yarışında istediği ölçüde başarılı olamazsa da Zeydan Karalar Cumhur ittifakı adayına yüzde 5 fark atmış durumda. Adana’da yeni bir siyasi figür oluştu. Eğitimli işsizlerin yoğun ve ekonomik krizin en etkili olduğu bölgelerden biri de başkent Ankara. CHP’den ikinci dönem adaylığında Mansur Yavaş, gerilerden gelerek rakibini geçti. Ankara için zayıf kalan Mehmet Özhaseki’yi Erdoğan ve ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin desteği de kurtarmadı yorumunda bulunuldu.

Yerel seçimlerde ekonomik kriz kadar etkli olan unsurlardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’yi hedef alan söylemi oldu. Erdoğan’ın bu söylemi, bazı bölgelerde HDP oylarının blok olarak CHP’ye yönelmesinde motive edici etki yaptı. Bu etki İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun oylarını epeyce yukarıya taşıdı. Ancak sonuç alıcı etkiyi Adana ve Mersin gibi bölgelerde gösterdi. CHP, elindeki belediyelerde kayıp yaşamazken, yeni belediyeler ve önemli mevziler kazanacak gibi görünüyor olması taraftarlarında sevince neden olmuş durumda.

Kazanımlar Akdeniz ve Ege sahil bölgesinde, ayrıca başkent Ankara’da öne çıktı. Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen etkisi bu seçimde kırsal alana da yayıldı. CHP’de başarının doğru değerlendirilip işlenmesi, sonraki genel seçime yönelik umut meydana getirebilir durumda.
AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Başkanlık sisteminde ilk genel seçimi kazanmıştı, ilk yerel seçimde seçmenden ciddi bir uyarı aldı. Sanırız şimdi toplumun rahatlamasını sağlayacak adımlar atma zamanı...
MHP ve lideri Devlet Bahçeli ise oyunu düşürmesine karşın kazandığı belediye başkanlığı sayısını artırmış görünüyor. Yerel seçimlerin ilk manzarası böyle...