Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimine yaklaşık bir yıl kalmışken, ekonomik kriz başta olmak üzere birçok toplumsal sorun muhalefetin adayının kim olacağına dair tartışmaları gündemden düşürmüyor. Öyle ki AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, "Adayları bile belli değil" diyerek bir anlamda Millet İttifakı'na karşı bi propaganda yürütmeye dahi başladı.

Bu kapsamda yapılan bazı anketlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başta olmak üzere birçok ismin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşın adı öne çıkıyor.

İYİ PARTİ KRİTİK EŞİĞİ AŞTI

Kamuoyunun yanıtını merak ettiği bir diğer konu da milletvekili seçimlerinde partilerin alacağı oy oranları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ( TBMM) sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği.

T24 yazarı Murat Sabuncu bugün kaleme aldığı yazısında, önemli bir kuruluşun bu ay yaptığı ve sadece abonelere gönderdiği anketinden dikkat çeken bir iddia dile getirdi.

"İyi Parti yüzde 20 barajını aşmış. Akşener uzun yıllardır siyasette olan bir isim ama partisi henüz 4.5 yıllık. Aldığı mesafe önemli" diyen T24 yazarı Murat Sabuncu, yazısının ilerleyen bölümlerinde şu değerlendirmede bulundu:

'İYİ PARTİ SEÇMENDE KARŞILIK BULMAYA BAŞLADI'

"İYİ Parti seçmende ciddi bir karşılık bulmaya başladı. Yirminin üstü de gerçekten önemli başarı. Akşener'in son reklamda verdiği kucaklayıcı mesajlar da 'az kaldı' sloganı da çok önemli. Ancak herkes biliyor ki Meclis seçimlerinde ayrı ayrı olunsa da altılı masanın 'başbakanlık' ya da sistem değişikliği için bir arada durarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmak için yüzde 50 artı 1'i alması önemli. CHP'nin Maltepe Mitingi, DEVA'nın Gaziantep mitingi, İYİ Parti'nin alan çalışması şüphesiz önemli. Ancak bunlar kendi seçmenlerini artırırken ortaya çıkan büyük enerji ortak bir havuzda birikmiyor.

'ADAY BELİRLEME SÜRECİNDE MASAYA AĞIRLIĞINI KOYACAK'

Kılıçdaroğlu'nun ya da başka bir ismin adaylığı ya da aday olmaması elbette tartışılır-tartışılmalıdır. Ama bu tartışma medyada hem de grup başkanı eliyle, altı liderin buluşmasına bir hafta kala yapılırsa ortaya çıkan sonuç ortaklık içinde sıkıntı yaratır. İYİ Parti'nin elindeki güce bakarak cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde masaya ağırlığını koyacağı ortaya çıkıyor."