AK Parti’de yerel seçimde önemli illerin kaybedilmesiyle ilgili yapılan değerlendirmelerde aday tercihlerinde yapılan hatalarda özellikle Ankara’ya dikkat çekiliyor. Ankara seçmeninin Kayserili Mehmet Özhaseki’yi kabullenmediği belirtilirken, “Özhaseki’nin yerine Mustafa Tuna aday yapılsaydı seçimi kazanma şansı daha yüksek olurdu” görüşü dile getiriliyor. İstanbul’da Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan geç istifa etmesinin gereksiz tartışmalara neden olduğu, tanıtım çalışması çok iyi yürütülen Ekrem İmamoğlu’na halkın yöneliminin görülemediği ve küçümsendiği kaydedilirken, beka söyleminin de karşı tarafın seçmenini daha çok kenetlediği kaydedilen görüşler arasında yer alması dikkat çekti.

Cumhuriye'yen Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, bazı parti yöneticileri kazananın MHP olduğunu, ittifak yapılmasaydı partinin bu kadar belediye kaybının olmayacağını düşünüyor. AK Parti yönetimi seçimin sonuçlarıyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaparken, büyükşehirler başta olmak üzere bazı illerin kaybedilmesi nedenleriyle ilgili parti kulislerinde şu değerlendirmelerin yapıldığı gözlemlendi;

"Ankara seçmeni, Kayserili bir belediye başkanı adayını kabullenmedi ve benimsemedi. Ankara seçmeni Melih Gökçek’in istifasının ardından yerine seçilen Mustafa Tuna’ya daha sıcaktı. Tuna ya da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu aday olsaydı kazanma şansı daha yüksek olurdu."

"Binali Yıldırım’ın daha erken sahaya inmesi gerekirdi. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun tanıtımı çok iyi yapıldı, iyi bir halkla ilişkiler stratejisi yürüttü. Parti bu stratejide oyuna geldi. Sürekli televizyonlarda kötüleyerek ya da vatandaşın tepkisini 'İmamoğlu’na tokat' gibi başlıklarla sürekli yayımlanması seçmende 'Ne kadar mütevazı, hoşgörülü ve herkesi kucaklayan bir kişi' izlenimi yarattı. İmamoğlu hafife alındı ve küçümsendi.

"MHP ile yerel seçimde ittifak yapılmasının sonuçları, genel seçim gibi olmadı. Bazı illerde partinin oyları MHP’ye kaydı, bazı yerlerde de MHP seçmeni Cumhur İttifakı’nın adayına oy vermedi."