Gezici Araştırma Merkezi Başkanı, Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici ve MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat'tan AKP-  HDPgörüşmesinin ardından son anket sonuçlarını değerlendirdi.

"ÇOK İLGİNÇ SEÇİM SONUCUYLA KARŞILAŞACAĞIZ"

Gezici’ye göre Türkiye, başkanlık sistemine geçiş sonrasının en önemli seçimine gidiyor. Merkez sağ-sol, doğu-batı, laik-muhafazakâr gibi ayrımların anlamlarını önemli şekilde kaybedeceği bir seçimle yüzleşileceğini belirten Gezici, "Z kuşağı ile ilgili ilk kamuoyu araştırmalarını yapan bir araştırmacı olarak çok ilginç seçim sonuçları ile karşılaşacağımızı düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"MHP'NİN HDP KONUSUNDA KARŞI DURMAMASI AKP'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ"

AKP'nin son dönemde HDP üzerinden yaptığı hamleleri değerlendiren Gezici, "Son zamanlarda oy oranlarında bu durumda nispi bir kayıp olsa da seçmenin oy verme alışkanlığı anlamında  AK Parti hala şanslı bir konumda. Kürt seçmenin özellikle genç kuşakta HDP’ye yönelik bir sempatisi olsa da 40 yaş ve üstü kuşak hala muhafazakâr değerler çerçevesinde hareket ediyor. Yine MHP lideri  Devlet Bahçeli'nin AK Parti ve HDP arasında anayasal değişiklik sebebiyle yapılan toplantıya yüksek sesle karşı koymaması bu anlamda AK Parti'nin elini güçlendirdi." değerlendirmesini yaptı.

"AKP'NİN KÜRT SEÇMENE YÖNELİK BAŞKA ADIMLARI DA OLACAK"

AKP'nin sandığa giderken Kürt seçmene yönelik başka adımlarının da olacağını öngören Gezici, "Gerek uygulamadaki problemler gerekse acele ve sistemsiz bir şekilde yapılan değişiklikler sürecin tıkanması sonucunu doğurmuştu. Bu açıdan geçmişteki müktesebata baktığımızda AK Parti'nin Kürt seçmene yönelik sosyal ekonomik ve kültürel anlamda anlamlı adımları olacaktır. 2023 yılında yapılacak seçimlerde özellikle adayların belirlenmesi sürecinde yerel halka hitap edecek ve siyasal anlamda simgesel durumda olan kişilerin aday gösterileceğini göreceğiz" diye konuştu. 

KULAT: AKP'DEN HDP ZEMİNİNE YÖNELİK ZEMİN YOKLAMASI VAR

AKP'nin bu adımları HDP’ye yönelik bu adımlarının tamamen siyasi bir hamle olarak okunması gerektiğine dikkat çeken MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, "Son dönemde yapılan araştırmalarda ne Millet İttifakı ne de  Cumhur İttifakı yüzde 50+1 bandını yakalayabilmiş değil. Burada da devreye yüzde 10 bandında oya sahip olan HDP’nin oyları giriyor" ifadelerine yer verdi.

Gazete duvar'da yer alan habere göre Kulat şu ifadeleri kullandı:

" CHP, Doğu ve Güneydoğu’da uzun zaman sonra ilk kez görünür halde. Yaptığımız araştırmalar da CHP’nin bölgede rüzgârı yakaladığını gösteriyor. Bu rüzgâr Millet İttifakı’nın seçimi kazanmasına yeterli olur mu tartışılır ancak iktidar kanadı için risk oluşturuyor. Şu an için konuşmak gerekirse bu hamlelerin yüzde 10’luk bir seçmen kitlesini etkileyeceğini düşünmüyorum. Ancak seçim için daha süre olduğunu düşünürsek, bu hamleler atılacak diğer adımların işareti olabilir.

Ciddi bir af kanunu, kayyım kararlarının geri alınması ve anadilde eğitim gibi adımların karşılığı olan etkileri olabilir. Şimdilik bu adımların atılmaması mümkün görünmüyor; ancak bu konular şu an atılan adımların, diyalog kanallarının belirleyeceği sonuçlar olacaktır. Bir zemin yoklaması var."

MAK Araştırma’nın Kasım ayı  anketinde, muhalefetin iktidardan önde olduğu gözükürken MHP’nin baraj altında kalması dikkat çekti. Ayrıca yapılan araştırma sonucu kararsız seçmenin muhalefete daha yakın olduğu gözlemlendi.

Gerçek Gündem’de yer alan habere göre; MAK Araştırma, Kasım ayı araştırma sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de 64 ilde 5 bin 750 kişiyle 1 Kasım – 8 Kasım tarihlerinde yapılan ankette, seçimlere yönelik tahminler ve vatandaşların ekonomi başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin düşünceleri soruldu.

Son yapılan 24 Haziran seçimlerinde, ankete katılanların yüzde 34’ü AKP’ye, yüzde 19’u CHP, yüzde 9’u HDP’ye, yüzde 9’u MHP’ye, yüzde 8’i İYİ Parti’ye oy verdiğini kaydetti.

HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALIYOR

Katılımcılara, “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi siyasi partiye vereceksiniz?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle oldu:

AKP: Yüzde 33,5

CHP: Yüzde 25,3

HDP: Yüzde 7,8

MHP: Yüzde 6,8

İYİ Parti: Yüzde 16,2

DEVA: Yüzde 2,5

Gelecek: Yüzde 1,3

“KARARSIZ SEÇMEN ÖNEMLİ ORANDA MUHALEFETE YAKIN”

Araştırma şirketi, çıkan sonuçlarla ilgili “Kararsızların matematiksel dağılımı yukarıdaki tabloyu çıkarsa da; deneyimlerimiz kararsız seçmenin önemli oranda muhalefete yakın seçmen olduğunu göstermektedir. Yine de kararsızları matematiksel dağılımla göstermek, grafikleri pratik bir okuma imkânı sağlayacaktır. Son aylarda özellikle yeni kurulan partilere yönelik ağırlıklı olarak genç seçmen tercihleri sık sık yer değiştirmektedir” değerlendirmesini yaptı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE ERDOĞAN’IN RAKİBİ ÖNDE

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de sorulduğu ankette, “Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a mı yoksa Millet İttifak’ın çıkaracağı adaya mı oy verirsiniz?” sorusuna yüzde 44’le “Kesinlikle Erdoğan’ın rakibi kim olursa ona veririm” yanıtı geldi.

“Rakibi kim olursa olsun Erdoğan’a oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 36, rakibe göre fikrini değiştireceğini söyleyenlerin oranı yüzde 14 oldu. Kararsız olan ya da yanıt vermek istemeyenler ise yüzde 6’da kaldı.

MİLLET İTTİFAKI YÜZDE 41 İLE ÖNDE

“Hangi ittifakın adayına oy verirsiniz?” sorusunda da “Cumhur İttifakı” diyenler yüzde 40, Millet İttifakı diyenler yüzde 41 olarak ölçüldü. Kararını adaya göre belirleyecekler yüzde 4 olurken, “Bu ittifakların dışında farklı bir adaya verebilirim” diyenler yüzde 11 oldu.

Ankette ülke gündemine ilişkin de sorular yer aldı. “Genel af gerekli midir?” sorusuna vatandaşların yüzde 42’si gerekli, yüzde 37’si ise gerekli değil yanıtını verdi. Kararsız olanların oranı da yüzde 21 oldu.

EKONOMİDE MUHALEFETE GÜVEN

MAK Araştırma’nın yaptığı anketinde Altılı Masa’nın hükümet olursa ekonomik sorunları çözüp çözemeyeceğine de yanıt arandı:

-Çözebilir: Yüzde 33

-Kısmen çözebilir: Yüzde 24

-Çözemez: Yüzde 34

-Kararsız: Yüzde 9