Yaz ayında bir milyona yakın çiftin evlenmesi bekleniyor. Beyaz eşyacısından kuyumcusuna esnafın da bir yıl boyunca beklediği düğün sezonu açılmaya başladı. Ancak bu yıl düğün mevsimi büyük sorunlarla karşı karşıya.

Evlenecek çiftlerin mobilyadan beyaz eşyaya katlanan fiyatlarla maliyeti yüzde 100’ün üzerinde artarken düğün masrafının en az 200 bin TL olması dikkat çekti.

Eskiden düğün alışverişlerinin önemli noktası kabul edilen Eminönü Mahmutpaşa’da yapılan araştırmada esnafın müşterilere fiyat söylemekten dolayı rahatsız olduğu ifade edildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Gülay Sevinç, 15 yıldır gelin-damat bohçası satan bir esnaf. Geçen yıl 3-5 bin lira civarında olan bohçaların bu yıl 10 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Müşterinin bu nedenle bohça içeriğinden kısmaya başladığını söyleyen Sevinç, “Normalde her şeyden iki tane alınır. Artık birer tane konuluyor” diyor. Sevinç, gelinliklerde de benzer bir zam olduğunu belirterek “Geçen yıl müşteriye 5 bin lira altına gelinlik aramayın diyorduk, şimdi 8-9 bin oldu bu rakam” diye konuştu.

Fiyatların dolar bazında değişmediğini söyleyen esnaf Fahri Acar ise, “Geçen yıl 10 dolara gelen ürün şu an 11 dolara geliyor bana. Ama işte geçen yıl 80 TL ediyordu, bu yıl 176 TL. O yüzden ürün zamlanmadı bizim müşterimiz fakirleşti, diyebiliriz” diye konuşuyor. 20 yıldır davetiye ve abiye elbise satan Adnan Bayar, “Geçen yıl davetiyeleri süslediğimiz ipin topu 20 liraydı şu an 90 lira. Doğal olarak müşteri de süslü davetiyeden kaçıyor” diye konuşuyor. Beyaz eşya mağazalarında kampanyalar şubat ayında başlamış. Mağaza personeli “Geçen yıl 17 bin liraya alınan bulaşık, çamaşır makinesi ve buzdolabından oluşan set şu an 30 bin lira. Fiyat bakıp almayı erteleyen müşteri ikinci kez gelince beni suçluyor” dedi.

ALTIN FİYATLARI SERBEST UÇUŞTA

Altın fiyatlarındaki serbest uçuş ise hem evlenecekleri hem de kuyumcuları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Kuyumcu esnafı olan bir kişi, “Hayatımda satmadığım kadar gram satıyorum artık” diye konuştu.

MALİYETLER ARTTI

Evlenme maliyetlerinin bir yılda 3.5 kat arttığını söyleyen Türkiye Esnaf Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de “İnsanlar artık borçlu evleniyorlar, bari bu borç yükünü hafifletelim. Gelin kredi kartında 9 taksit sınırını 24’e çıkaralım da hem esnaf satış yapabilsin hem de insanımız alabilsin” dedi.