İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün akşam NTV canlı yayınında kripto para dolandırıcılığı Thodex hadisesi hakkında son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. 2 milyar dolarlık bir dolandırıcılık olduğu iddiasını Bakan Soylu canlı yayında verdiği rakamla resmen yalanladı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kripto para borsası Thodex'teki vurgunun ilk olarak başta Habertürk olmak üzere medyada yer aldığı gibi 2 milyar dolar değil 108 milyon dolarlık bir portföy olduğunu ifade etti.

Kripto para vurgunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Soylu şunları söyledi:

"82 kişiye yönelik bir gözaltı kararı çıktı, 77 kişi gözaltına alındı, halen gözaltında olanlar var. Bu hadise ortaya çıkar çıkmaz bir kırmızı bülten kararını Adalet Bakanlığı'na iletti. Biz hemen Interpol'e ilettik, ertesi gün kırmızı bülten çıkarıldı. Arnavutluk İçişleri Bakanlığı ile görüştük. 4 ülkede ekiplerimiz çalışma yapıyor, soruşturma yürüyor.

THODEX VURGUNUNUN RAKAMI

Biz üniversite 4'teyken bir 3 arkadaş para piyasalarına merak sardık. Şirket kurduk, temel ve teknik analiz yapıyorduk. 93'e kadar yaptım ve bıraktım. Para piyasalarıyla ilgili bilgim var. 2 milyar dolar haberi çıktı, bu büyük bir para. Para piyasasıyla ilgilenenler niçin buna itiraz etmedi diye baktık.

Özellikle ben bilirkişilerin çağrılmasını istedim. Acaba bu rakamları büyütüp sansasyonel bir olay mı yaratmaya çalıştılar diye. Arkadaşlarımızın şu ana kadar öğrendikleri 108 milyon dolarlık bir portföy var. İşlem hacmi ve portföy ayrı şeylerdir. Muhasebecisinden bilgisayarlarından bu bilgiyi çıkardık. Burada böyle bir avukat dile getirdi, 2 milyar dolar öyle kaldı. 2 milyar dolarlık bir bulgu söz konusu değil."

UZMAN İSİMLER DAHA ÖNCE 150 MİLYON DOLAR DEMİŞTİ

DataPool kurucusu Tufan Poyraz ve Muhabbit kurucusu Aytunç Yıldızlı’nın Thodex’e ait kripto para cüzdanları üzerinde gerçekleştirdikleri titiz çalışma sonucunda söz konusu rakamın yaklaşık 150 milyon dolar civarında olduğu belirlenmişti. 

Poyraz, konuya ilişkin açıklamasında, “Thodex vurgununun toplam tutarını bulabilmek adına Aytunç Yıldızlı ve Muhabbit ekibiyle beraber yürüttüğümüz araştırmanın sonucunda 150 milyon dolar gibi bir rakama ulaştık. Destek olup cüzdanlarını paylaşan herkese teşekkür ederiz. Hepsi çok işe yaradı. Belki giden yatırımlarınızı geri getirmeyecek ama en azından medyada vurgunun boyutunun 2 milyar dolar olduğu yalanını ortaya çıkarmış olduk. Uzaktan yakında alakası yok.” demişti.

Kaynak: Milli Gazete