Sosyal medya üzerinden Türkiye’ye sevgi mesajları yollayan İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Roey Gilad, bir haber sitesine “Türkiye ve İsrail’in İdlib ve Kovid-19 dahil ortak çıkarları” başlıklı bir yazı yazdı.

Sosyal medya üzerinden Türkiye’ye sevgi mesajları yollayan İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Roey Gilad, bir haber sitesine “Türkiye ve İsrail’in İdlib ve Kovid-19 dahil ortak çıkarları” başlıklı bir yazı yazdı. Gilad yazısında İran ve Hizbullah’a karşı beraber çalışabileceklerini ima etti.

İdlib’deki olaylarda aklı sıra İran ve Hizbullah’ı suçlayan Gilad, ‘İdlib’deki savaş bazı önemli jeopolitik gerçekleri ortaya çıkardı. Bunlardan biri, İran’ın Suriye’deki mevcudiyetinin Türk çıkarlarına ters çalışıyor olmasıdır. İranlı milisler, başta Lübnan Hizbullah’ı olmak üzere, İdlib’de 50’den fazla Türk askerinin hayatını kaybettiği çatışmalarda baskın bir rol oynamıştı’ ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İsrail arasındaki mevcut ilişkilerin durumunu ‘siyasi diyalog eksikliği’ ve ‘megafon diplomasisinin fazlalığına’ bağlayan Gilad, ilişkiler normal düzeye gelirse bunun Suriye’de yansımaları olabileceği mesajı verdi.

7 Mayıs’ta İsrail hükümeti resmi Twitter hesabından, “Türkiye ile diplomatik ilişkilerimizle gurur duyuyoruz. Bağlarımızın gelecekte daha da güçlenmesini umuyoruz. Bütün Türk takipçilerimize sevgilerimizi gönderiyoruz” mesajı yayınlamıştı. 12 Mayıs’ta ise Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Fransa ve BAE’nin imzaladığı Türkiye karşıtı bildiriyi İsrail imzalamamıştı. İki ülke arasındaki iyi niyet beyanlarının nereye evrileceği merak konusu.

Kaynak: İslami Analiz