T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz, bugünkü yazısında, "Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi – Meram Belediyesi hafif raylı hattı ihalesi şaibeli bir ihaledir." dedi.

Yılmaz, "Davet usulüyle ya da pazarlıkla yapılan kamu ihalelerinin olmaz ise olmaz şirketlerinden üçü, Kolin, Kalyon ve Cengiz gördüğünüz gibi bu 'ihalenin de gülü' olmuşlar" derken, "Ortak işleri olan şirketlerin, bu ihale için fiyat oluştururken birbirlerinden tamamen habersiz olduklarını mı varsaymamız isteniyor?" diye sordu.

Yılmaz'ın yazısı şu şekilde;

"Bu ayın başında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi – Meram Belediyesi hafif raylı hattı ile ilgili ihale “davet usulü” ile yapıldı.

Kamu ihalelerinin şeffaf, eşitlikçi ve rekabetçi şartlar altında yapılması esastır ama bizim kanunumuz idareye böyle bir hak tanıyor.

Bu da zaten ihalenin, idarenin keyfine bırakılması anlamına geliyor.

Nitekim bu ihaleye 6 şirket davet edilmiş, bunlardan üçü teklif vermiş:

CMC (Çin devlet şirketi) + Taşyapı ortaklığı, Kolin – Kalyon ortaklığı ve Cengiz İnşaat.

Davet usulüyle ya da pazarlıkla yapılan kamu ihalelerinin olmaz ise olmaz şirketlerinden üçü, Kolin, Kalyon ve Cengiz gördüğünüz gibi bu “ihalenin de gülü” olmuşlar.

İhale Euro üzerinden yapılmış. 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 Euro 29 Cent en düşük, 1 milyar 232 milyon 619 bin 236 Euro 83 Cent en yüksek fiyat.

Fiyatlardaki bu “cent” hesaplarına da bayıldım doğrusu.

Düşünün artık ne kadar dikkatli hesaplamalar yapılmış ki 29 cent, 83 cent gibi yere düşürseler almaya üşenecekleri rakamları bile tekliflerine yazmışlar.

Şimdi idare bu üçünden son teklifleri alacak ve ihaleyi kazananı belirleyecek.

İşte buradan açıkça söylüyorum ve yazıyorum ki bu ihale “şaibeli” bir ihaledir arkadaşlar!

“Uluslararası” olduğu ilanında belirtilen bu ihale bir kere niye “davet usulü” yapılıyor?

Davet usulü ihale yapmak demek bu işi yapma yeterliliğine sahip birçok şirketi baştan elemek demek.

Hani, işlerin ihale usulü yapılmasının sebebi rekabeti sağlamak ve fiyatı kamu çıkarına düşürmekti?

Öte yandan dikkatinizi çekmiştir, bu ihalenin ikisi ortak üç davetlisi, daha büyük başka kamu ihalelerinde ortak olarak da karşımıza çıktılar.

Bir bakıyorsun ortaklar, bir bakıyorsun rakipler!

Ortak işleri olan şirketlerin, bu ihale için fiyat oluştururken birbirlerinden tamamen habersiz olduklarını mı varsaymamız isteniyor?

Ayrıca bu üç şirket, Dünya Bankası verilerine göre tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketlerin zirvesinde yer alıyorlar. (Limak ve Makyol ile birlikte.)

İdare, bu ihaleyi neden davet usulüyle yaptığının gerekçelerini açıklıkla anlatmalı ki kuşkuları giderebilsin."

Yeniçağ