KHKLI Platformu olarak, biraraya gelmeye çalışan bu topluluk kendilerini şu şekilde tanımlıyor;


''Türkiye Cumhuriyetinde 15 Temmuz 2016 tarihinde Anayasal düzene karşı menfur bir darbe girişimi tertip edilmiş, gerçekleştirilen bu girişim neticesinde 248 vatandaş yaşamını yitirmiş ve binlercesi yaralanmıştır. Hemen ardından anılan girişim gerekçesi ile ilan edilen olağanüstü hal hal kapsamında çıkarılan OHAL KHK’ları ile 250.000 insan çeşitli idari tasarruflara maruz kalmışlardır. Khklı Platformu yeterli araştırma ve soruşturma yapılmadan, masumiyet karinesi gözetilmeden ve top yekün bir mantaliteyle yapılmış olan haksız işlemlere karşı adalet, hakkaniyet ve hukuk vurgusuyla olması gereken maddi gerçekliği temin etmek için kurulmuş bir oluşumdur.

Khklı Platformu, suçsuz olan ve hakkaniyetle yaşamını idame ettiren her bir fert için makul bir hak arama platformudur. Bu hak arama kavramı kapsamında; OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleriyle 150 binden fazla kamu personeli görevinden ihraç edilmiş, 50 bine yakını görevinden açığa alınmış, 250 binden fazla kişi adli soruşturma geçirmiş; gözaltı ve tutukluluklara maruz kalmıştır. KHK’larla yayın organları ve sivil toplum kuruluşları kapatılmış, birçok vatandaşımızın çalışma izni iptal edilmiş, yurtdışına çıkışları yasaklanmış, sosyal güvenceleri yapılmamış ya da geciktirilmiş, elektronik vatandaşlık sisteminde fişlenmiş, yaşadıkları haksızlıklara dair mahkemelere açtıkları davalar düşürülmüştür. Gizli tanıklarla, isimsiz ihbarlarla yargılamalar yapılmış, işkence iddialarına yönelik tatmin edici yanıtlar verilememiştir. Tedbir amaçlı olması gereken gözaltı ve tutukluluk işlemleri, cezalandırma aracına dönüşmüş, soruşturma ve kovuşturmalar sürüncemede bırakılmış, suç tanımları hukuki delil ve kanıtlar yerine, şüphe ve çıkarımlar üzerine oluşturulmaya başlanmıştır. Bu operasyonlar ve insanların sürüklendikleri hayat biçimi nedeniyle 50’ye yakın vatandaşımız intihar etmiş, birçoğu ise cezaevlerinde hayatını kaybetmiştir. Süreç boyunca çeşitli odaklar tarafından ‘khk’lı ötekileştirilmiş, dışlanmış ve kaderinin yalnızlığına itilmiştir.

KHKlı Platformu,

OHAL ve KHK’lardan dolayı mağduriyet yaşayan, her bir ferdin, hak ve adalet arayışını temsil etmektedir.

Suç tanımının pozitif hukuk normları çerçevesinde oluşturulması, suçun failinin hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine göre tespit edilmesi, güce meyyal olmayan bir hukuk sisteminin inşası için mücadele vermektedir. Bu hukuk sistemi kapsamında bağımsız ve tarafsız olan Türk Yargı Merciilerince nihai adaletin tecelli etmesi için hakkını müdafaa eden her insanın yanındadır.

Khklı Platformunda bir araya gelen farklı ideolojilerden, farklı milletlerden, farklı dinlerden birçok insan bulunmaktadır. Yaklaşık iki yıldır tecrübe edildiği üzere Khklı Platformunun bir araya getirdiği insanların ortak noktaları herhangi bir siyasi görüş veya ideoloji değil, maruz kalmış oldukları hukuksuz işlemlerdir. Bu platformun her bir ziyaretçisi bu platformun aynı zamanda sahibidir. Çünkü bu platform vasıtasıyla insanlar haklarını aramakta ve hukuksuzluğa karşı hakkaniyet temelinde mücadele vermektedirler. Khklı Platformu, ülkemizin bu karanlık günleri yaşamasına sebebiyet veren karanlık mahfiller, demokratik toplum düzenine karşı ‘cebir ve şiddet’ içeren davranışları benimseyen odaklar ve hele ki Anayasal Devlet Düzenine karşı darbe ile ilişkilendirilemez, ilişkilendirilmesi düşünülemez. Adil bir yargılama neticesinde, başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve pozitif hukuk normları çerçevesinde Khklı Platformunun ve üyelerinin suçsuzluğu ortaya çıkacaktır.

Khklı Platformu, sorgusuz sualsiz biçimde hukuk normları hiçe sayılarak ve nasıl oluşturulduğu konusunda derin soru işaretleri barındıran listelerle, evrensel hukukta suç olarak nitelendirilemeyecek ‘kriterler’ bahanesiyle, çeşitli idari tasarruflara maruz kalan sessiz yığınların sesidir.

Khklı Platformu, menfur darbe girişimi gecesi asayişi ve güvenliği sağlamak adına darbecilere karşı çarpışan, buna rağmen ihraç edilen ve tutuklanan, haksız hukuksuz tutulmaya devam eden asker ve polislerin ve onların ailelerinin yanındadır.

Khklı Platformu, menfur darbe girişimi gecesinde hiçbir şeyden haberdar olmayıp da, akabinde darbe girişimini tertiplediği iddia edilen yapıyla, irtibat ve iltisakı veya mensubiyet ve üyeliği gerekçe gösterilerek hayatları ellerinden alınan öğretmenlerin, yargı mensuplarının, memurların, öğrencilerin hak arama noktasıdır.

Khklı Platformu, çeşitli oluşumlarca hedef gösterilen ve sindirilmeye çalışılan, toplumsal tecritlere ve bir sosyal kıyıma maruz bırakılmış, devletin sosyal politikalarından men edilmiş, derdini kimsenin dinlemediği yalnız insanların birbirine destek olduğu ve bu kadar zulme karşı mücadele ettiği bağımsız ve tarafsız bir hayat alanıdır.

Khklı Platformu, topyekün olarak yoksulluk ve açlığa mahkum edilen, buna rağmen bir başkasının maddi ve manevi varlığına saldırmadan hayatını asgari yaşam standartları bandında sürdürmeye devam eden, hakkını sokaklarda taş ve molotof atarak değil hukuk önünde arayan, bu karanlık süreçte hayatını kaybeden bütün insanların elinden alınan yaşama hakkını savunan her bir ferdin destekleyicisidir.

Khklı Platformu, çeşitli nedenlerle yıllarca icra ettikleri meslekleri ellerinden alınan çalışanların, okulları kapatılan ve aylarca eğitim haklarından mahrum kalan, eğitimde fırsat eşitliğinin yeniden tesis edilmesini beklerken yerleştirildiği okullarda sığıntı muamelesi gören, ekonomik ve öğrenim kaynaklı problemler yaşayan öğrencilerin, darbe gecesi ne olduğunun bilincinde olmadan kaynağı belirsiz emirlerle sokağa çıkarılan ve KHK’larla okulları kapatılan askeri öğrencilerle er ve erbaşların kararan hayatlarının ve adalet istemlerinin peşinde olan kamu vicdanıdır.

Khklı Platformu, KHK’larla kapatılan yayın, dernek ve diğer kuruluşların, haksız ithamlarla gözaltı ve tutuklamalara maruz kalan gazeteci, akademisyen, iş adamı, işçi gibi tüm insanların hukuk dışı uygulamalarla susturulmalarına sindirilmelerine karşı duran, temel hak ve özgürlükleri, hak ve adaleti, Ohal uygulamalarına feda etmeyecek bir adalet muhafızıdır.

OHAL ve KHK’ların terörle mücadele etmenin ötesine geçerek, insan hakları ihlallerine yol açtığı, temel demokratik hak ve özgürlükleri kısıtladığı, hukuk ve adaletin önüne geçerek, yargı düzenini baskı altına aldığı aşikardır. Bu itibarla, KHKlı Platformu, terörle mücadeleyi sulandıran OHAL’in neden olduğu tüm adaletsizlik ve haksızlıkların karşısında durmayı, mağdurlarının yanında olmayı hedef edinmiş, memleketimizin gidişatından üzüntü duyan, sorumlu davranarak bir araya gelip elleriyle, dilleriyle ve kalpleriyle bu problemlere çözüm olabilmeyi uman bir kısım vatanperverin yönettiği adalet, hakkaniyet ve çözüm aracıdır.

Khklı Platformunun, hiçbir kişi, kurum, grup, yapı, oluşum, siyasi parti, ideolojik fikir ve terör örgütü ile doğrudan veya dolaylı olarak bağlantısı yoktur. Bağımsız ve tarafsız, objektif, ülkesini ve milletini seven her vatandaşımız bu platformda kendisine bir yer bulabilecektir. Yeter ki vicdanını karartmamış, zihnini karanlık odaklara kiralamamış ve adalet yetisini kaybetmemiş olsun..'' ifadeleriyle kendilerini tanımlamaktadırlar.