Türk kökenli Suudi muhalif gazeteci  Cemal Kaşıkçı’nın  Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin 26 firari sanığın yargılandığı davanın dosyası dün Suudi Arabistan adli birimlerine devredildi. Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasının Suudi Arabistan’a devredilmesi tepkiyle karşılandı.

BELKİ DE İLİŞKİ SÜRECİNE KATKI İÇİN İADE EDİLDİ

Gazeteci yazar Kemal Öztürk bugünkü “Kaşıkçı’nın ruhuna şimdi Fatiha” başlıklı yazısında, “Herkesin tahmin edeceği gibi buradan bir şey çıkmayacaktır. Böylece Cemal Kaşıkçı’nın ardından Fatiha okuyup, Adili İlahideki mahkemeye havale etmiş olacağız adaleti. Türkiye hukuki olarak mahkemeyi iade edip, etmeme hakkına sahipti aslında. Ancak Suudi Arabistan ile süren ilişkileri düzeltme sürecine belki de katkı amacıyla bu dava iade edilmiş oldu.” dedi. 

ADALET, GÜCE BİR KEZ DAHA FEDA EDİLDİ

“Aslında  ABD’nin bütün gücüyle arkasında durduğu Bin Selman’ın ve Suud yönetiminin bu işten sıyrılacağını herkes tahmin ediyordu.” diyen Habertürk yazarı Kemal Öztürk, “Türkiye o dönem Cumhurbaşkanı düzeyinde konuyu bu denli üst perdeden gündemde tutmasaydı, bu konuyu sivil toplum, hukukçular ve gazetecilere bıraksaydı, belki şimdiki diplomatik geri manevrasında bu denli eleştirilmezdi. Ancak her zaman olduğu gibi, bu krizdeki diplomasi, iletişim ve hukuk dengesinde ayar yerli yerine oturtulamadı. Adalet, güce bir kez daha feda edilmiş oldu.” ifadelerini kullandı.