CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP yönetiminde yaptığı ihale ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

AKP döneminde İBB Genel Sekreter Yardımcısı olan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun onayını taşıyan ihalenin sözleşmesi 26 milyon 585 bin lira olarak imzalandı. İhaleyi yapan ve ihalede birinci derecede sorumluluğu bulunan dönemin İBB Bilgi İşlem Müdürü Esma Dilek, Karaismailoğlu Bakan olduktan 3 ay sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcılığına getirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma Bürosu’nun, İBB’den hakkında bilgi istediği “İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Bağlı Birimlerin Yatırım Organizasyonlarının Tanıtım ve Medya Çalışmaları İşi” ihalesi, 30 Ekim 2018 tarihinde yapıldı. Seçimden beş ay önce İBB Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalenin sözleşmesi 26 Kasım 2018 tarihinde imzalandı. Tek teklifin verildiği ihaleyi, İBB’nin bir şirketi olan İstanbul Dijital Medya Tic. A.Ş., 26 milyon 585 bin TL’ye üstlendi.

Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesinden sonra, İBB Teftiş Kurulu’nun söz konusu ihale ile ilgili yaptığı incelemede çeşitli usulsüzlükler tespit etti. İhale kapsamında yapılıp İBB’ye teslim edilmesi gereken işlerin bir kısmının, parası ödendiği halde teslim edilmediği Teftiş Kurulu incelemesiyle ortaya çıktı. Parası ödendiği halde teslim edilmeyen işlerin bedelinin yaklaşık 15 milyon TL olduğu belirtildi. Yeni İBB yönetimi, söz konusu usulsüzlükler için 2 Aralık 2020 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

İHALEYİ YAPAN MÜDÜR DE BAKANLIĞI GEÇTİ

Odatv'de yayınlanan bilgi ve belgelerle iddia edildiğine göre, İhaleye onay veren eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu, 1995 yılında İBB’de çalışmaya başladı. Çeşitli görevlerde bulunan Karaismailoğlu 26 Nisan 2018’de, dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal tarafından İBB Genel Sekreter Yardımcılığına getirildi. Tekrarlanan İBB seçimlerinden sonra, 28 Haziran 2019’da istifa eden Karaismailoğlu, 20 Eylül 2019’da Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, 28 Mart 2020 tarihinde de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak atandı.

İhaleyi düzenleyen İBB Bilgi İşlem Müdürü Esma Dilek ise 2006 yılında İBB’de çalışmaya başladı. Bilgisayar Mühendisi olan Dilek, çeşitli görevlerde bulunduktan sonra ağustos 2018’de Bilgi İşlem Müdürlüğüne getirildi. Nisan 2020 tarihine kadar bu görevde bulunan Dilek,  23 Haziran 2020 tarihli atama ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcılığına getirildi. Bir başka ifade ile ihalede birinci derecede sorumluluğu bulunan Dilek, Karaismailoğlu’nun Bakan olarak atanmasından 3 ay sonra aynı Bakanlık bünyesine atandı.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU “UYDURMA” DEMİŞTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, söz konusu ihale ile ilgili iddialar üzerine özetle şunları söylemişti:

“Tamamen uydurma, kendi kafasında olan bir müfettişin uydurma bir raporudur. Bütün dosyalar oradadır. Medya A.Ş. belediyenin şirketidir, şirket de oradadır. Şirketten o yapılan işin parasını alsınlar. Belediye şirketi de oradadır. Tutanak tuttu diyor ya, genel sekreter yardımcısı tutanak mı tutar? Anlaşılır gibi değil, bu iftiralara mahkemede yanıt vereceğiz. Yapacak bir şey yok.”