CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında "Suça bulaşmış bürokrat beni iyi dinle kardeşim: Bunlar seni kendilerini kurtarma planlarının içine hiç dahil etmiyorlar. Toplu bir kaçış planı yürürlükte. Kaçmanın hazırlıklarını hızlandırdılar. Erdoğan vakıf süsü verdiği paralel yapılarla yurt dışına devasa paralar aktarıyor. Akşam 22:00'de bir kaçış planının anatomisini ifşa edeceğim." açıklamasını yapmıştı.

Kılıçdaroğlu, kamuoyu tarafından merakla beklenen açıklamasındaki detayları paylaştı. Kılıçdaroğlu saatler tam 22:00'yi gösterdiğinde sosyal medya hesabından videoyu, "Onlar kaçacak yer ararken, bizim başka memleketimiz yok. Biz bir yere gitmiyoruz, bu devleti birlikte ayağa kaldıracağız. Başını dik tut sevgili halkım. Sen varsın ve daha iyisini hak ediyorsun. Geliyor mutlu, huzurlu günler! #BizeKatılın" notuyla yayınladı.

CHP lideri, para akışları ve belgelerinin ellerinde olduğunu söyledi, 1 milyar doların Ensar ve TÜRGEV tarafından  ABD’ye transfer edildiğini ifade etti.

"Amacım komaya sokulan devleti kurtarmaktır," diyen Kılıçdaroğlu, "Bir vakıf kuruyorlar Amerika'da. Neden Amerika'da. Amerika kanunlarının arkasına gizlenebilir. Orası hukuk devleti. Hukuksuzukla yok ettikleri ülkeden hukuka sığınmak için ABD'ye kaçıyorlar. Kendilerine yeni bir Pensilvanya oluşturnaya çalışıyorlar," ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NUN İSİM VERMEDEN İŞARET ETTİĞİ TÜRKEN VAKFI

TÜRGEV ve Ensar Vakfı ortaklığıyla 2014 yılında ABD’de kurulan TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş belgesinde  Recep Tayyip Erdoğanın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası yer alıyor. Vakfın Yönetim Kurulu’nda ise Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak'ın yanı sıra Kartal İmam Hatip Lisesi mezunu da olan Saray'a yakın bazı isimler bulunuyor.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından da paylaşılan, ABD Gelir Dairesi kayıtlarına göre, son iki yılda yapılan bağışlar hariç, şirketin toplam varlığı, 67 milyon dolar, yani 1 milyar TL büyüklüğünde.

Özcan, elindeki bilgileri paylaşırken, “Misyonu burs ve öğrencilere yurt sağlamak olan bu vakfın, son vergi beyannamesine göre o sene verdiği toplam burs ise sıfır dolar” ifadelerini de kullanmıştı.

Efsanevi boksör Muhammad Ali’nin çiftliğini satın alması ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen inşa etmesi ile gündeme gelen vakfa 2015-2020 yılları arasında sadece TÜRGEV tarafından 25 milyon 531 bin ABD Doları aktarıldı. 2014-2019 yılları arasında da Ensar Vakfı’nın aktardığı tutar 34 milyon 989 bin ABD Doları oldu.

Saray’a yakın şirketlerden Başkentgaz da TÜRKEN Vakfı ile kurduğu ilişki ve muaf olduğu vergilerle gündeme gelmişti. 2017 yılının Aralık ayında, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan TÜRKEN Vakfı’na ulaşan 8 milyon dolarlık bağış, kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etmişti. Söz konusu para, Başkent Gaz’dan doğrudan TÜRKEN Vakfı’na aktarılmak yerine, Kızılay ve Ensar Vakfı aracı kılınarak verilmişti. Para Kızılay aracılığı ile gönderildiği için Başkent Gaz’ın o dönem vergi ödemediği ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise bu gelişmelerin ardından, “Şirket, vergi kaçırmamıştır, vergiden kaçınmıştır” açıklama yapmıştı.

Ayrıca TÜRKEN Vakfı'nın Genel Sekreteri Haluk Gani'nin, bir KİT olan ETİMADEN'in ABD'de kurduğu ETİMİNE USA Şirketi'nin 13 bin 500 Avro (89 bin lira) maaşlı Genel Müdürü olduğu ortaya çıkmıştı.