'Buraya gelirken amacımız ateşkes sağlamaktı. Hamdolsun bunu temin ettik' diyen Erdoğan'ın dört maddede sıraladığı kazanımların sahada bir karşılığı yok. Uzmanlar ve uluslararası medyaya göre de zirve Ankara açısından fiyaskoyla sonuçlandı

Moskova’daki İdlib Zirvesi’nin yankıları sürüyor. Uzmanlar, uluslararası yayın organları ile Rusya ve Batı basını zirvenin Türkiye açısından kayıplarla sonuçlandığı yorumunu yaparken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aksini savundu.

Moskova dönüşü uçakta gazetecilere başta İdlib olmak üzere gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Buraya gelirken amacımız ateşkes sağlamaktı. Hamdolsun bunu temin ettik" dedi. Erdoğan, "Ateşkes, ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor. Rejimin olası ihlal ve saldırılarına karşı her an teyakkuz halinde olacağız" ifadelerini kullandı.

KARA KEDİ GİRMİŞ OLABİLİR

İdlib'deki TSK’ya ait 12 gözlem noktasının durumunun korunacağını, şimdilik herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydeden Erdoğan, "Ne oldu da bu Aralık ayından itibaren Putin birden tavır değiştirdi?" şeklindeki soruya “bir yerden kara kedi girmiş olabilir” şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan, "Rusya ile olan ilişkilerimiz hiçbir şeye benzemez. Bir taraftan savunma sanayiinde attığımız adımlar, bir taraftan nükleer enerjide attığımız adımlar, bir taraftan Türk Akımı konusunda attığımız adımlar, bir diğer taraftan turizmde attığımız adımlar… İkili ilişkilerimizin geldiği bu noktalarda bir de üçüncü ülkelerde beraber atabileceğimiz adımların planlamasını yaptığımız dönemi yaşıyoruz. Yani onun için de herhalde bir yerden şöyle kara kediler girmiş olabilir” sözleriyle yanıt verdi. Erdoğan, gazetecinin bu “kara kedi” İsrail olabilir mi? sorusuna da “Yok. O kadar zayıf değil” şeklinde yanıt verdi.

S-400 NİSAN’DA AKTİF

Böyle politikalar sürdürürse Rusya Federasyonu S-400 gibi kritik hayati projeler bundan etkilenir mi? şeklindeki soruya ise S-400 şu anda artık bizim malımız. Şu anda tamamı geldi. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek şeklinde yanıt verdi.

Putin ile Libya konusunu da ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Hafter'in uzlaşmaz tutumu ortada. Hiçbir anlaşmaya uymadığı gibi savaşı da körüklüyor. Bunu Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya gibi devletler de artık açıkça görüyor. Putin ile bu konuları ele aldık. Özellikle de bu Wagner konusunda Sayın Başkan'ın olumlu bir adım atacağını düşünüyorum. Böylece Libya'daki sürecin de aynen bu akşamki attığımız adıma benzer bir şekilde sonuçlanması ikimizin de önemli bir beklentisidir" dedi.

ERDOĞAN'IN İDDİASI

Erdoğan ateşkes birkaç alanda önemli kazanımlar getiriyor diyerek o maddeleri şöyle sıraladı:
1- Ülkemizin sınırlarını rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getiriyor.
2- İdlib bölgesinde istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlıyor.
3- Orada bulunan askerlerimizin güvenliğini teminat altına alıyor.
4- Sivillerin korunması için önemli bir adım teşkil ediyor.

GERÇEKLER

1- İddianın aksine sınırlar daha korunaklı hale gelmiyor. Mutabakat terör örgütlerini kapsamıyor. BM, ABD, Rusya, AB ve Türkiye’nin de terör örgütü olarak kabul ettiği Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Ensar el Din gibi diğer cihatçı örgütler sınırda varlığını koruyor. Rusya ve Suriye’nin bu örgütlere operasyonu devam edecek.
2- Normalleşme ve istikrar uzun bir süre daha gelmeyecek. İdlib radikal İslamcı örgütlerin elinde bir “cihat emirliği.” Kent merkezi başta olmak üzere vilayetin büyük kısmı HTŞ’nin kontrolünde. Radikal İslamcı gruplar hem kendi aralarında çatışma halinde hem de Rusya/Suriye ile savaşımlarını sürdürecek.
3- Büyük kısmı Suriye’nin kontrol ettiği alanlarda kalan TSK’ye ait gözlem noktaları her türlü saldırıya ve provokasyona açık. Sadece açık alanda kalan kuleler değil Suriye ordusu ile cihatçılar arasındaki tampon bölgede kalan gözlem noktaları da tehlike içinde.
4- Cihatçıların hükmettiği İdlib’te çatışma ve saldırılar durmayacağından sivillerin korunması da mümkün olmayacak. Her türlü çatışmanın içinde kalacak olan sivillerin sınıra akını devam edecek.

İDLİB'DE ÇATIŞMA: 15 ÖLÜ

Mutabakatın imzalanmasının ardından Cebel Zaviye bölgesinde Suriye Ordusu ile cihatçı grup arasında çıkan çatışmada 15 kişi yaşamını yitirdi. Reuters'in Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdığı habere göre ordudan 6, cihatçılardan 9 kişi yaşamını yitirdi. Cebel Zaviye, 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırının gerçekleştiği bölgeye yakın bir nokta.

1 AYDA 60'A YAKIN ÖLÜM

Türkiye, 27 Şubat'ta İdlib'de 34 Türk askerinin hayatını kaybettiği hava saldırısının ardından 1 Mart'ta bölgede Bahar Kalkanı Harekâtı'nı başlatmıştı. Son bir ayda İdlib’te yaklaşık 60 asker ile yüzlerce ÖSO militanı hayatını kaybetti.