Ilgın eski Kaymakamı’nın “terbiyesizlik yapma lan” diye çıkıştığı köylülerin sorunlarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Konya Milletvekili Abdüllatif Şener dinledi. Köylülere “Tarım Bakanlığı sizi dinlemiyor mu?” diye soran Karaca, “Dinlemiyor” yanıtını aldı. Köylüler, “Bakanın atıp tutmaktan başka ettiği yok. İşsizlik dendi, yüzde 12 dendi. İşsizlik yüzde 70 Türkiye’de” dediler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl köyünü ziyaret etti. Karaca ve Şener, Ilgın eski Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun “terbiyesizlik yapma lan” diye çıkıştığı köylülerin derdini dinledi.

Köylü kadınlardan birisi CHP’li vekillere sıkıntılarını şöyle anlattı:

“Yem avuç dolusu para, saman desen aynı. Yoncaya 25 lira, diyor. Fiyatların geri çekilmesini istiyoruz.”

“Gübre ve mazot pahalı. Çiftçi emeğinin kurtaramıyor ki. 40 tane hayvanım vardı, sattım. Bir ineği 4 bin liraya sattım, şimdi almaya kalksan 12 bin lira. Çiftçi bitik, destek ne var? Destekler kurtarmıyor bizi. Elimize bir şey kalır mı diye ekiyoruz.”

‘TARIM BAKANLIĞI BİZİ DİNLEMİYOR’

Karaca, köylünün ürünleri ve yemdeki verginin kaldırılması gerektiğini belirterek,  “Tarım Bakanlığı sizi dinlemiyor mu?” diye sordu. Köylü kadınlardan birisi de “Dinlemiyor” yanıtın verdi. Köylü bir erkek ise “Bakanın atıp tutmaktan başka ettiği yok. İşsizlik dendi, yüzde 12 dendi. İşsizlik yüzde 70 Türkiye’de. Para yatıramadığım için son sınıfta çocuğumu okuldan attılar” diye konuştu.

Köylü bir kadın, "Ben anayım, bu toprakları savunacak benim. Bu güzelim topraklarda bize kirli hava solutmaya hakları var mı? Benim vatandaşım eker, ben de onları çapalarım. Ekmeğimi kazanırım, alnımın teriyle. Oturdum yerde helal helal yerim" diye konuştu. 

Bir başka köylü ise, bir süre önce bölgenin SİT alanı ilan edildiğini hatırlatarak, kararda imzası olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan imzasına sahip çıkmasını istedi. 

Bir diğer köylü ise kaymakama kızgın olma nedenlerini şöyle açıkladı:

"Hiç kimseye evrak gelmeden müteahhit çalışmaya başladı. Bir tepki gösterdik, bize evrak gelmedi dedik. Biz mücadeleye başladıktan 20 gün sonra hızlandırdılar. Kalktık bi baktık adamlar çalışmaya başlamış."

NE OLMUŞTU?

Ilgın'a bağlı Çavuşcugöl mahallesinde 3 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla TKİ'nin 165 bin metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı alınmasına bölge halkı tepki göstermiş, bunun üzerine AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ve Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş bölge sakinlerini ziyaret etmişti.

Ziyaret sırasında AKP Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir’e bir köylü “Memlekette bir şey koymadınız, sattınız hepsini” diyerek tepki göstermişti. Yaşlı adamın tepkisine sinirlenen Özdemir ise “Yaptığınız ayıp. Bizim yaşlıya hürmetimiz var. Konuştuğunuz laftan haberiniz yok. Köyü satan da, bitiren de şerefsizdir. ‘Köyü sattı' diyen de şerefsizdir. Böyle bir terbiyesizlik görmedim” demişti.

Eylemlerini sürdüren halkla konuşmaya gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu ise bir köylüye “Terbiyesizlik yapma lan” demesi üzerine yuhalanmıştı. Köylüye yönelik sözlerinin ardından görevden alınan Kadiroğlu, Bilecik Vali Yardımcılığı görevine getirilmişti.  

Kaynak KRT TV