Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretine ilişkin konuştu. “Önceden planlanmış ve bildiğim bir ziyaretti” diyen Karamollaoğlu, “Bugün durduğumuz yer belli. Ancak ittifaklar koalisyon değildir. Her türlü fikir alışverişine açığız. Bu görüşmeler iyidir. Cumhurbaşkanının herkesle görüşmesinde fayda var. Yüz yüze görüşmek siyaseti yumuşatır" dedi.

temel karamollaoğlu

Erdoğan ziyaretinin sürpriz olmadığını ifade eden Saadet Partisi lideri, “Oğuzhan Bey bana geçen cumartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendisine ziyarete geleceğini haber vermişti” diye konuştu. HaberTürk yazarı Nagehan Alçı’ya konuşan Karamollaoğlu, Karamollaoğlu’na “Saadet Partisi olarak durdukları yer ile ilgili Oğuzhan Bey’in bir rahatsızlığı, bir itirazı, aralarında bir fikir ayrılığı olup olmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Hayır, Oğuzhan Bey ile biz bu konuları konuşmadık”

"Hayır, Oğuzhan Bey ile biz bu konuları konuşmadık. Kesinlikle böyle bir fikir ayrılığı ya da kendisinin Saadet Partisi’nin bulunduğu yere yönelik dile getirdiği bir itiraz yok. Yeri ve zamanı gelince bunlar oturulur, konuşulur."

Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin 2018 seçimlerine Millet İttifakı olarak gitmesine yönelik bir itirazı olup olmadığına ilişkin soruya da net bir dille “Hayır” yanıtını verdi.

“Bizim kapımız herkese açık, herkesle konuşuruz”

Karamollaoğlu’nun “ısrarla henüz bir seçim sath-ı maili olmadığını, dolayısıyla bu konuları konuşmak için erken olduğunu söylediğini” aktaran Alçı, erken seçim sorusuna aldığı yanıtı da şöyle aktardı:

"Erken seçim bekliyor musunuz?" diye sordum, "Hayır ancak 2022’nin sonundan itibaren seçim gündeme gelebilir" diye düşünüyorum, karşılığını verdi ve şunları söyledi: "Bizim kapımız herkese açık Nagehan Hanım. Herkesle konuşuruz. Bugün durduğumuz yer belli. Ancak ittifaklar koalisyon değildir. Her türlü fikir alışverişine açığız. Nagehan Hanım bu görüşmeler iyidir. Cumhurbaşkanının herkesle görüşmesinde fayda var. Yüz yüze görüşmek siyaseti yumuşatır."

Erdoğan söz konusu ziyarete ilişkin ne demişti?

Erdoğan, dün Cuma namazı çıkışında Asiltürk ziyaretine ilişkin olarak, “Sayın Asiltürk benim bir büyüğümdür. Benim ziyaretim hem bir nezaket ziyareti hem de bu ittifak meselesinde yani bir seçim ittifakı mı olur veya geleceğe yönelik biz bir terörle mücadele verirken her türlü desteğin bizim yanımızda olması lazım. Yalnızlığı hissetmememiz lazım” demişti.

 

Erdoğan'dan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'e ziyaret

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 86 yaşındaki Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü evinde ziyaret etti.

Ziyaretten sonra Asiltürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı. Erdoğan, uğurlama sırasında balkondan kendisini alkışlayan vatandaşlara ve ziyareti görüntüleyen basın mensuplarına el salladı.

Erdoğan, salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi de evinde ziyaret etmişti.

Kulis | Erdoğan'ın Asiltürk ziyareti Saadet'te nasıl yorumlandı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisinin de içinde yetiştiği Milli Görüş hareketinin siyasi örgütü Saadet Partisi’nin Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asıltürk'ü ziyareti, ‘seçim ittifakı yolunda bir arayış’ olarak yorumlandı. Erdoğan da, halen Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden olan 86 yaşındaki Asiltürk’ü ziyaretine ilişkin olarak yöneltilen soruları yanıtlarken, ‘ittifak arayışı’ yorumlarını doğruladı.

Erdoğan bugün (8 Ocak Cuma) gazetecilerin Asıltürk'ü evinde ziyaretiyle ilgili sorusuna "Sayın Asiltürk benim büyüğümdür. Benim ziyaretim hem bir nezaket ziyareti. (Hem de) Seçim ittifakı mı olur… Biz bir yalnızlığı hissetmememiz lazım. Buna benzer görüşmeleri bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi. 

Saadet Partili kaynaklar T24’e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Oğuzhan Asiltürk'ü sivil plakayla ve evinde ziyaret etmesini ‘Milli Görüş hukukuna bir vurgu’ olarak yorumladılar.

Milli Görüş’ten kopuş süreci

Erdoğan, Milli Görüş hareketi içinde ‘Yenilikçi-Gelenekçi’ ayrışmasının tarafı olmuş ve ‘yenilikçi’ kanattan isimlerle birlikte Milli Görüş çizgisinden ayrılmıştı. Refah Partisi'nin, 28 Şubat sürecinde 1998 yılında kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi’nin de kapatılması üzerine Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Görüş hareketi Saadet Partisi’ni kurarken; Erdoğan ve -başta Abdullah Gül ve Bülent Arınç olmak üzere- arkadaşları 14 Ağustos 2001’de AKP’yi kurdular.

Erdoğan’ın “Milli Görüş gömleğini çıkardık” sözlerine Erbakan’ın yanıtı, "Bush'u ziyaret etti, Bush'a muavin oldu. ABD Yahudi lobisinden cesaret madalyası aldı. Ne büyük şeref! John’s Üniversitesi'nde kendisine fahri doktorluk unvanı verildi. Bu unvan esnasında kendisine yeni gömleğini giydirdiler" oldu.

Saadet’te ‘Asiltürk’e ziyaret’ yorumları

Saadet Partili kaynaklar, Temel Karamollaoğlu’nun partinin genel başkanı olduğunu, ayrılış döneminde 'Yenilikçiler'e en katı muhalefeti sergileyen isim olduğuna işaret ettikleri Asiltürk'ün ise halen Milli Görüş çizgisinin lideri olduğunu kaydettiler.

Asiltürk'ün zaman zaman Erdoğan'ı ziyaret ettiğini, bu ziyaretlerinde KHK'lılar sorunu, ekonomi ve anayasa konularında tavsiyelerde bulunduğunu belirten Saadet Partili kaynaklar, "Ama bu görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmamıştı. Erdoğan'ın sivil plakanın ifade ettiği kimlikle bu ziyareti yapması önemli" dediler. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun buluşmadan haberi olduğunu belirten kaynaklar, Yüksek İstişare Kurulu dışında da parti içindeki Genel İdare Kurulu, Başkanlık Divanı gibi temel yönetim mekanizmalarının görüşleri alınmadan Asiltürk'ün tek başına hareket etmesinin mümkün olmadığını dile getirdiler.

Diğer yandan, Temel Karamollaoğlu ile Oğuzhan Asiltürk'ün dünür ilişkisi içinde de olduğuna işaret eden ve ‘Saadet Partisi yönetiminde ilk kez ‘emanetçi’ bir görüntü vermeyerek özgül bir ağırlık yaratan’ Karamollaoğlu’na rağmen bir karar alınmasının beklenmesinin doğru olmayacağına vurgu yaptılar. Aynı kaynaklar, Karamollaoğlu’na rağmen belirlenecek bir çizginin Saadet Partisi içinde ciddi bir kırılma yaratabileceğine işaret ettiler.

Saadet kaynakları; erken seçim tartışmalarının da yapıldığı bir dönemde Asiltürk ve Erdoğan'ın baş başa yaptığı görüşme öncesi fotoğraf verilmesini de, ‘AKP'nin planlaması’ olarak yorumladılar. Diğer yandan, Saadet Partisi içinde, AKP ile birlikte hareket edilmesini isteyenlerin olduğu da konuşuluyor.

"Saadet'in eklemlenmek gibi bir ahlakı yoktur"

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya'nın attığı tweet'ler de olası Cumhur İttifak'ına dahil olma meselesine Saadet'in nasıl baktığını ortaya koydu.

Kaya "Ezenlere değil ezilenlere nefes olmaktır muradımız. Saadet Partisi bulunduğu yeri birlikte inşaya talip olur. Eklemlenmek gibi bir gündemi ve ahlakı yoktur" dedi