Türkiye Varlık Fonu'na kayıtlı olan İktisadi Kamu Kuruluşu BOTAŞ, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında çalışan 114 personeli pandemi döneminde yasak olmasına rağmen işten çıkardı. 114 personelden 60’ı ile ikale (karşılıklı olarak anlaşarak iş akdini feshederek, yenileme) sözleşmesi imzalanarak baskı altında anlaşılırken, geriye kalan personelin bu sözleşmeyi kabul etmemesi üzerine evlerine tebligat gönderilerek işten çıkartıldıkları bildirildi. 

114 BOTAŞ ÇALIŞANINA FESİH BİLDİRİMİ

Çalışanlara gönderilen fesih bildirimde ise “TANAP Kamulaştırma Direktörlüğü faaliyetlerinin sonuna gelinmiş olup, direktörlüğün tasfiye işlemleri başlamıştır. Gelinen noktada 29 Ocak 2021 tarihi itibariyle sonlanacağından TANAP Sistemi Arazi Edimi ve Kamulaştırma Hizmetleri Hizmet Alımı Sözleşmesinin ifası amacıyla belirli süreli olarak akdedilmiş iş sözleşmesinin süresinin 29 Ocak itibarıyla sona ereceği bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınız için teşekkür ederiz.” denildi.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, işten çıkarmaları Meclis'e taşıdı. Karaduman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

BOTAŞ'TA 114 DİREKTÖRLÜK ÇALIŞANININ İŞ AKDİ SONLANDIRILDI

Karaduman önergede, "İstihdam kaybının önlenmesi amacıyla işten çıkarmaların yasaklandığı bu süreçte de vatandaşlarımız iş ve gelir kaybı yaşamaktadır. Bunun en somut örneklerinden biri de doğalgaz boru hattı TANAP projesinde yıllardır emek veren BOTAŞ çalışanlarının yaşadıklarıdır. Ülkemiz açısından stratejik önemi büyük olan bu projede emeği geçen 114 direktörlük çalışanının iş akdi sonlandırılmıştır. BOTAŞ’ın yıllarca arazide tecrübe kazanan bu çalışanların işine son vererek yeni işe alım ilanı yayımlamış olması izaha muhtaç bir durumdur." ifadelerine yer verdi. 

MAĞDURİYET İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPIYOR MUSUNUZ?

Karaduman, Bakan Dönmez'de şu 4 sorunun cevabını istedi:

1. TANAP projesi direktörlük çalışanlarının işten çıkarılma sebebi nedir?
2. Bu kapsamda iş akdi sonlandırılan toplamda kaç BOTAŞ çalışanı vardır?
3. İşten çıkarmaların yasaklandığı bu süreçte BOTAŞ’ın çalışanlarının işine son vermesi nasıl mümkün olabiliyor?
4. TANAP projesi kapsamında yaklaşık 7 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılan çalışanlarının maruz kaldığı mağduriyetin giderilmesi için Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

114 İŞÇİ ÇIKARILDI, ŞİMDİ 268 PERSONEL ALIMI İÇİN İLANA ÇIKILDI

Ayrıca Karaduman, işten çıkarılanlar için bir açıklama yaptı. Çalışanlar kendilerinin kadroya geçirileceği konuşulurken işten çıkarıldıklarını söyleyerek, “Şimdi 268 personel alımı için ilana çıkıldı. Yandaşlar mı kadroya geçirilecek?” diye sordu. BOTAŞ personele yaptığı tebligatta "Sözleşmeniz bitti" dedi.

DERHAL BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMELİDİR

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ise durumu "Garabet" diye nitelendirerek, "7 yıldır sahada emek veren bu insanların emeğinin karşılığı işlerine son vermemek olmamalıdır. Derhal bu yanlıştan geri dönülmelidir" ifadelerini kullandı. 

İNSAFI OLAN İNSAN BİZE BUNU YAPAR MI?

Pandemi döneminde işsiz kaldıklarını ve hiçbir gelirlerinin olmadığını vurgulayan eski çalışan, “İnsafı olan insan bize bunu yapar mı? İnsanların çoluğu çocuğu var, ama bizzat devletin en önemli projelerinden birinde yaklaşık 7 yıldır çalışan insanlar işsiz bırakılıyor.” dedi. 

Kaynak: Milli Gazete