Hizmetler sektöründe faaliyetin aniden durması ile zorunlu ve ücretsiz işten çıkarmalar yaygınlaşırken,  sanayi de İstikrar Kalkanı destek paketinin yetersizliğinden şikayet ediyor. Reuters’e göre hükümet bu hafta ek destek önlemleri açıklamayı tartışıyor

Cumartesi akşamı 1.000 dayanan vaka sayısı ve 21 can kaybı Covid-19’un artık pandemi boyutuna ulaştığının en somut göstergesi. Halen günde 3.300 testte ortalama %9 vaka teşhis ediliyor. Bu hafta testlerin 10 bin/güne genişletilmesi ile vaka sayısı günlük 900’lere varabilir.  Türkiye’de Covid-19 vakalarının teşhis hızı İtalya temposunda ilerliyor ki, bu ülke sokağa çıkma yasağı ilan etti ve takriben 50 bin hastayla cebelleşiyor.

Ankara da durumun vahameti kavrayrak, dün lokanta, restoran ve cafelerin dükkan içinde hizmet vermesini yasakladı. Kuaför, berber ve güzellik   salonları kapatıldı. Türkiye’de bulunan 450 civarında AVM’den en az 100 tanesi de gönüllü olarak kapatıldı. Bu hafta sokağa çıkma yasağı ve zaruri ihtiyaç maddesi satan işletmeler dışında tüm işyerlerinin kapatılması da gündeme gelebilir.

Bu tedbirler zorunlu ve zamanında alındığı için hükümete başarılı puan veriliyor. Fakat, hizmetler sektöründe faaliyetin aniden durması ile zorunlu ve ücretsiz işten çıkarmalar yaygınlaşırken,  sanayi de İstikrar Kalkanı destek paketinin yetersizliğinden şikayet ediyor. Reuters’e göre hükümet bu hafta ek destek önlemleri açıklamayı tartışıyor.

DİSK: Devlet işten çıkarmaları yasaklamalı

Virüs salgını etkisiyle perakende, turizm, restoran işletmeleri gibi pek çok sektörün ilk darbeyi alması ile yeni işsizlik dalgasının en çok asgari ücretlileri etkilemesi bekleniyor. Konuyla ilgili görüşünü paylaşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu krizden en çok etkilenecek olan asgari ücretli kesim olacak. Devlet işten çıkarmaları yasaklamalı” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise yoksul ailelere ivedilikle nakit yardım verilmesi gerektiğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, corona salgını sonrası işçi ve emekçiyi korumak için 6 maddelik bir öneriler listesi hazırladıklarını ancak çıkan pakette bu önerilerin hiçbirinin yer bulmadığını söyledi.

Nerelerde ücretsiz işten çıkarma  gözleniyor?

Türkiye’de başta havacılık ve turizm olmak üzere pek çok sektörden çalışanların ücretsiz izne çıkarıldığı haberleri birbiri ardına gelmeye başladı. Şirketler çalışanlarını ücretsiz izne zorluyor, kabul etmeyenlerin ise işine son veriliyor. Krizin derinleşmesi ile bu uygulamaların artacağı belirtilerek, “Görünen o ki yine en büyük fedakarlığı yapmaya en düşük gelir grubundakiler zorlanacak” yorumu yapılıyor.

İlk toplu işten çıkarma haberi Türk Hava Yolları’nın DO&CO ile ortak kuruluşu olan Turkish DO&CO’dan geldi. Şirketin koronavirüs nedeniyle ücretsiz izin teklifini kabul etmeyen 700 kişinin işine son verdiği belirtildi. Türkiye genelinde onlarca şubesi bulunan bir kafe zinciri de korona nedeniyle 6 aydan kısa süredir çalışan işçilerini işten çıkardı. 6 aydan uzun çalışan işçiler ise ücretsiz izne çıkmak istediklerini belirten dilekçeyi imzalamaya zorlandı.

THY:  Ücretsiz izin uygulaması başlıyor

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, uçuculara yönelik yaptığı bir konuşmada ‘İşten çıkarma olmayacak. Belki ücretsiz izin olabilir ama o da geçici bir süre’ dedi.

Airporthaber’in haberine göre Aycı, uçuculara yaptığı konuşmada; ‘Hepiniz özveriyle çalışıyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyorum. Kimsenin kimseden üstünlüğü yok. İşten çıkarma olmayacak ancak dönüşümlü olarak ücretsiz izin olabilir. Birkaç ay sabredin şirketimiz bunların üstesinden gelecektir’ ifadelerini kullandı.

SÖZCÜ: Paket yetmez sanayi durur

Erdoğan  Süzer’in haberine göre, iç talep durunca, sanayi de istop etmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 milyar liralık ekonomik paket toplumun birçok kesiminde yetersiz bulundu. İç Anadolu Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (İÇASİFED) yaptığı kriz toplantısından, ekonomik paketin çok sayıda fabrikanın kapanmasına ve insanların işsiz kalmasına engel olamayacağı sonucu çıktı.

Toplantıda taleplerini tek tek açıklayan dernekler, 2020 yıl için acilen mali af çıkarılması, KDV’nin herkes için yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi, uzaktan çalışma imkanı olmayan sanayi sektörüne maaş desteği verilmesi, işçi çıkarmak zorunda olan firmalara “kıdem tazminatı” desteği verilmesini istedi.