Halk TV yazarı İsmail Saymaz dün gri pasaport kaçakçılığı yapmakla suçlanan üç kişi hakkında iddianame hazırlandığını kaleme aldı.

Saymaz, mahkemenin iki önemli karara imza attığını söyleyerek; “Bir: Kaçaklar bindirildikleri otobüsle Kapıkule’den yurt dışına çıktıkları için yetkisizlik kararı verildi ve dosya Edirne’ye gönderildi. Edirne Asliye Ceza Mahkemesi ‘Evet’ derse Gri Pasaport Davası Trakya’ya taşınacak. İki: Davanın bir numaralı sanığı olan, kapatılmış Bingöl Servi Belediye Başkanı Ali Ayrancı için tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarıldı” ifadelerini kullandı.

" Ersin Kilit’le Gri Pasaport yoluyla göçmen kaçakçılığını organize eden iki isimden biri" diyerek sözlerini sürdüren Saymaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Malatya’daki Gri Pasaport Davası, Türkiye’yi saran kaçakçılık şebekesinin, yakayı ele verdiği ilk örnek olmasına rağmen münferit bir olaymış gibi ele alınıyor. Oysaki Malatya’da salt Yeşilyurt’ta değil, Battalgazi, Kuluncak ve Kale’de de Gri Pasaportlu geziler gerçekleştirildi ya da gerçekleştirilmek istendi. Salt Malatya’da değil… Elazığ, Bingöl ve Şanlıurfa’nın da aralarında olduğu 19 şehirdeki 27 ilçeden 804 kişi Gri Pasaport’la yurtdışına kaçtı. Ersin Kilit hakkında Ordu Korgan’dan  Almanya’ya insan kaçırılmasından ötürü evrakta sahtecilik soruşturması yürütülüyor.
Hal böyleyken… İnsan kaçakçılığı ağının birbiriyle ve şebekeyle bağlantısı var mı, yok mu; araştırılmıyor. Başkan Mehmet Çınar başta olmak üzere çok sayıda kişi insan kaçakçılığa doğrudan ve dolaylı olarak yardım etmesine rağmen iddianame üç sanıkla sınırlı tutuldu. Çınar, kaçakçıların bağışta bulunacağını biliyordu. Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne çıkar karşılığında sahte üyelik yapıldığı halde başkana dava açılmadı.
Ayrıca bu dava Malatya’dan Edirne’ye gönderilerek, gözlerden kaçırılıyor. Sanıklar ve tanıkların Malatya ve Bingöl’den Edirne’ye gelebilmesi mümkün olmayacak.
Gelgelelim… Karakuş, 14 gün tutuklu kaldı. Kilit, 23 Haziran’dan 14 Eylül’e kadar içeride tutuldu. Ayrancı, bir gün olsun tutuklanmadı. 8 Eylül’den beri arandığı halde yakalanamadı Avukatlar Ayrancı’nın Bingöl’de saklandığını ileri sürüyor. Umarım, öyledir ve yakalanır.
Temin edeceği Gri Pasaport’la o da soluğu Almanya’da almaz. Çünkü bu olgular AK Partililerden oluşan insan kaçakçılığı şebekesinin korunduğunu düşündürüyor.”