22. Dönem AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, TV5 Ankara Stüdyosundan yayınlanan ve Gazeteci Mustafa Yılmaz’ın sunduğu “Kulis Ankara” programına, görüntülü bağlantı yoluyla konuk oldu.

22. Dönem AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, TV5 Ankara Stüdyosundan yayınlanan ve Gazeteci Mustafa Yılmaz’ın sunduğu “Kulis Ankara” programına, görüntülü bağlantı yoluyla konuk oldu.

Programda Turhan Çömez, 1 Mart Tezkere’sinin oylandığı 2003 yılına gitti. Çömez, Ali Babacan’a nispet edilen ‘Irak’ı ilk bomba düştüğünde kasamıza 8.5 milyar dolar girecek’ sözlerinin asıl sahibini açıkladı. Çömez, ‘Bunu bizzat biliyorum’ diyerek Yaşar Yakış’ın ismini verdi.

Çömez, 1 Mart Tezkeresi’nin önemli bir dönemeç olduğunu belirttikten sonra şunları söyledi:

“Bir kere AK Parti iktidara geldiğinde, Türkiye’de IMF’den teslim aldığı bir ekonomik model vardı. Büyük de bir şansa sahipti aslında. Bu ekonomik modeli rant ekonomisinden alıp, üretim ekonomisine, istihdam ekonomisine, katma değer ekonomisine çevirebilirdi; ama AK Parti, bunu tercih etmedi ve o günden beri devam eden ve çığ gibi büyüyen borçların esareti altına girdi Türkiye. Bugün onun için kapı kapı, elimizde çantayla, insanlara müracaat edip, ülkelere gidip swap yapmaya çalışıyoruz. Borç bulamadığımız gibi, para değişimi yapmaya çalışıyoruz. En son, bir miktar Katar’la ve bir miktar da Çin’le yapılan bu swap anlaşmalarıyla, bir küçük nefes aldı ekonomi; ama bu borç batağı devam ediyor. Borcu borçla çeviren bir rant düzeni devam ediyor. Bunu çeviremediğimiz sürece, Türkiye’nin karşısında inanılmaz bir ekonomik kaos ve inanılmaz bir çöküntü var. Bu, kaçınılmaz bir akıbet ve bu akıbeti hükümet, ötelemek için elinden gelen çabayı harcıyor.”

“Irak’a ilk bomba düştüğünde paramızı isteriz” diyen kimdi?

Turhan Çömez, “Irak’a ilk bomba düştüğünde paramızı isteriz” sözünü değerlendirmeye başladığında Mustafa Yılmaz, geçen hafta DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı konuk ettiklerini ve o sözü söylediği iddiasını yalanladığını belirterek, “Gerçekten ne oldu orada? Kapalı kapılar arkasında neler yaşandı?” diye sordu.

Çömez, o dönemde 1 Mart Tezkeresi’ne karşı çıktığını ve engellenmesi için birçok arkadaşını ikna etmeye çalıştığını anlattı.

Çömez, o dönemde, bir projenin ilk aşaması olarak daha önce Özal’a kurdurtulan fiilî bir Kürt devleti olduğunu, ikinci aşamasında da Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurdurulup ikisini birleştirmek suretiyle bunun Hatay / İskenderun üzerinden Akadeniz’e bağlanmak istendiğini söyledi. Bu projenin asıl amacının, İsrail’in güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Çömez, “Belki 50, belki 100 yıl sonra da o “vaad edilmiş topraklar” iddiasıyla bu coğrafyayı da İsrail’in coğrafyasına katmak. Plan buydu” dedi.

1 Mart Tezkeresi’nin kabul edilmesi halinde, 70 bin Amerikan askerinin Türkiye’ye kalıcı olarak yerleştirilmek istendiğinin anlaşıldığını belirten Çömez, bu askerlerin, Türkiye’den koparılmak istenen coğrafyanın güvenliğinin sağlanması için bölgeye yerleştirilmek istendiğini dile getirdi. Çömez, “Benim asıl tepki koyduğum, asıl endişelendiğim ve asıl tavır koyduğum konu buydu” dedi.

Turhan Çömez, sözlerine şöyle devam etti:

“O sözü söyleyen Yaşar Yakış’tır”

“Kapalı toplantılarda Sayın Erdoğan, bize ısrarla ve ısrarla, bu tezkerenin geçmesi gerektiğini, geçmemesi halinde ciddi manada ekonomik sıkıntı çekileceğini, memur maaşlarının ödenemeyeceğini söyledi ve Ali Babacan da bunu teyit eden açıklamalar, konuşmalar yaptı. Ama orada “Bağdat’a ilk bomba düşer düşmez, daha açık ifade edeyim, ilk insan canını teslim eder etmez biz bu paramızı isteriz” diyen, Yaşar Yakış’tır. Ben, bunu bizzat bildiğim için, bu televizyon konuşmasında da ifade ettim” diye konuştu.