Bu sürece kadar algı yönetimi yapan iktidar, kurların her geçen gün yeni bir rekor kırdığı süreçte de yine algı kozuna başvurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün “Ekonomi kurtuluş savaşı” açıklaması yapıldı. Gazetemize konuşan Prof. Dr. Esfender Korkmaz, iktidarın ne yaptığını bilmediğini ve panik içinde battığını söyledi.

Ekonomik krizin baş gösterdiği ilk günden beri algı oluşturmaya çalışan iktidarın elinde hiçbir şey kalmadı… Uzun bir süre ekonomik krizin varlığına ikna olmayan, fiyat artışlarını stokçulara yoran hükûmet, ardından uzun süredir müttefik oldukları ülkeleri hedef göstermişti. Toplumu rahatlatmaktansa daha da sıkıntının içine düşüren iktidar partisi, artık ekonomik krizi yönetemez hâle geldi ve “ekonomide kurtuluş savaşı” açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün “ Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkacağız” açıklaması yaparak, ülkenin bir kurtuluş savaşı verdiğini iddia etti!

“TOPLUMU TEDİRGİN ETTİ, PANİK OLUŞTURDU”

Prof. Dr. Esfender Korkmaz, iktidarın ne yaptığını bilmediğini söyleyerek, “Siyasi iktidar TL krizini paniğe dönüştürdü. Önce kendisi panik oldu. Panik içinde yaptığı söylemler piyasada da panik oluşturdu. Cumhurbaşkanı, ‘Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkacağız. Kur ve faiz oyununun farkındayız, fırsatçıların tepesine bineceğiz’ diyor. Algı oluşturmak isteyen siyasi iktidar, panik içinde kendi ayağını vuruyor. 20 yıldır kendi politikası ile yerleşen sermaye ve piyasa düzeni ile kavgaya girmesi, ekonomik istikrarı çıkmaza soktu ve toplumu tedirgin etti, panik oluşturdu” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ DİP YAPTI”

Paniğin tüketici güveninde de gözüktüğünü söyleyen Korkmaz, “TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı tüketici güven endeksi dip yaptı. Endeks bu Kasım’da geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 11,3 oranında ve bir önceki ay Ekim ayına göre de yüzde 7,3 oranında geriledi. Tüketici güven endeksi kriz yılı 2008 Kasım ayında 73 idi. Şimdi bu Kasım’da 71,1 oldu. Yani tüketici güveni AKP iktidarında en düşük seviyesini yaşıyor. Tüketicinin gelecek için de umudu yok” dedi.

“İKTİDAR PANİK İÇİNDE BATIYOR”

Korkmaz, “ Merkez Bankası ve TÜİK’in ortak yaptığı tüketici güven anketlerinde, tüketiciler bugün geçen yıllara göre hane halkının mali durumunun daha kötü olduğunu söylüyorlar. 12 ay sonrasında ise Türkiye’de ekonomik durumun daha da kötüleşeceğini ve kendi mali durumlarının da bozulacağını bekliyorlar. Bu şartlarda bir iktidarın piyasa ve sermaye ile kavga etmek yerine, istikrar programı hazırlaması gerekir. Anlaşılan iktidar devlet kurumlarının yaptığı anketleri de okumuyor. İktidar, panik içinde batıyor” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete /   Furkan Erten