Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda IMF’nin, ülkelerin vatandaşlarına yaptığı COVID-19 mali yardımlarının milli gelirlerine oranlarının yayınladığı ve bu rapora göre Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 2,5’i değerinde vatandaşına en az yardım yapan ülkeler kategorisinde olduğu iddia edildi.

Paylaşım 771 binin üzerinde görüntülenirken, 18 binin üstünde beğeni ve bin 400’ün üstünde de yorum aldı.

Doğruluk Payı da bu iddianın doğru olup olmadığını araştırdı.

Habere göre IMF’nin 25 Ocak 2021’de Türkiye’ye özel raporda doğrudan mali desteklerin, vergi indirimleri, ertelenen gelirler ve istihdam desteği ile beraber doğrudan desteğin milli gelirinin yüzde 2,5’ine tekabül ettiği de belirtildi.

Paylaşımda yer alan ve IMF tarafından yayınlanan haritada ise yapılan devlet destekleri karşılaştırılmış. Bu da sağlık sektörü dahilinde ya da dışında yapılan doğrudan devlet harcamaları ve vazgeçilen gelirler anlamına gelmekte. Bu kalemler incelendiğinde haritada Türkiye kırmızı boyanmış. Buna göre Türkiye bu destek kalemlerinin toplam değeri yüzde 2,5’ten daha düşük. IMF verilerine göre ise yüzde 1,1 seviyesinde.

Instagram’da yapılan paylaşımda IMF tarafından ülkelere dair açıklanan COVID-19 destekleri raporunda Türkiye’nin milli gelirinin %2,5’i ile vatandaşlarına en az yardım yapan ülkeler kategorisinde olduğu iddia edilmişti. IMF’nin verilerine göre Türkiye milli gelirinin %2,5’i oranında doğrudan mali destek sağladığı belirtilmiş. Ancak IMF’nin paylaştığı bir diğer rapordaki ve paylaşımda yer alan bu haritadaki kıyaslamada Türkiye’nin sağlık sektörü dahilindeki ve dışındaki doğrudan yaptığı maddi destekleri ve vazgeçtiği gelirleri yer alıyor. Haritada kıyaslamaların yapıldığı bu desteklerin milli gelirine oranı ise Türkiye’de %1,1 ve Türkiye %2,5’ten daha düşük seviyedeki kategoride yer alıyor.

İşte o harita:

Kaynak: Odatv