İkinci yargı paketinde yer alan kamuoyunda 'af yasası' olarak bilinen infaz sisteminde uyuşturucu suçları konusunda 'kapsam' tartışması başladı.

Yargı reformu paketini büyük oranda tamamlayan AKP'de Kasım veya Ocak ayında TBMM Başkanlığı'na sunulması beklenen ve içerisinde kamuoyunda 'af yasası' olarak bilinen infaz sistemini içeren ikinci yargı paketinde cezaların infazında terör, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında uygulanacak oran konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Mevcut yasada, uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası 39 yıl, ömür boyu hapis cezası 33 yıl, süreli hapis cezalarının iste dörtte üçü infaz yani af ediliyor. Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, yapılan af yasası çalışmalarında diğer süreli suçlarda hapis cezalarında infazın üçte ikiden yarı yarıya, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında ise dörtte üçten üçte ikiye düşürülmesi üzerinde duruldu. Ancak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu suçlarda infaz oranlarının düşürülmesine karşı çıkması üzerine taslağın yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.

Bazı AKP yöneticileri ise söz konusu suçlarda infaz oranının mevcut yasadaki şekliyle korunabileceği üzerinde dururken bazı AKP yöneticileri de, "Uyuşturucu suçlarının cezalarını inanılmaz artırdık ama bir şeyi değiştirmedi. Tam tersine dışarıda bu işin rayici arttı, daha önce 1000 liraya taşıyorsa şimdi 10 bin liraya taşıyor. Şu anda hapishanelerde 284 bin kişi var. Giren çıkamıyor" görüşünü dile getiriyor.

AKP yöneticileri, Erdoğan’ın bu konuları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşeceğini ve paketin bir uzlaşma sağlanması durumunda netleşeceğini dile getiriyor.

MHP, “torbacı” olarak da nitelendirilen uyuşturucu suçundan cezaevine giren faillerin affedilmesini istiyor. AKP, infaz paketini tüm partilerin tam desteğiyle TBMM’den geçirmek istiyor.