Türkiye, İslam ülkeleriyle normalleşmeli, ilişkilerini geliştirmeli.

Bu gelişim süreci halkların hukukunu ve hassasiyetlerini de kapsamalı.

Türkiye’de yayın yapan televizyon kanallarından, Sisi yönetimine dönük siyasi eleştirilerin hafifletilmesi istenirken akıllara, yakınlaşmanın İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketi başta olmak üzere Mısır muhalefetini nasıl etkileyeceği hususu geldi.

HÜKÜMETTEN DİKKAT ÇEKEN TALEP

Ankara-Kahire hattında yaşanan normalleşme gelişmeleri büyük bir dikkatle takip edilirken söz konusu gelişmelerin darbeci Sisi yönetimi tarafından ağır baskılara uğrayan Mısır muhalefetini olumsuz bir şekilde etkilemesinden endişe edilmişti. İki ülke arasındaki yakınlaşmanın İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketi başta olmak üzere Mısır muhalefetini nasıl etkileyeceği hususu büyük önem arz ederken hükümetin, Mısırlı muhaliflerden skandal bir talepte bulunduğu ortaya çıktı. Hükümet, Türkiye’den yayın yapan Mısırlı muhalif televizyon kanallarından Sisi yönetimine dönük siyasi eleştirilerini yumuşatmalarını talep etti.

Geçtiğimiz süreçte Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişimi noktasında önemli gelişmeler yaşanmış ve iki ülke, üst düzey bir diyalog başlatmıştı. Mısır ile diplomatik temasın başladığı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından duyurulurken Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu yönde bir açıklamada bulunmuştu. Çavuşoğlu, konuya ilişkin olarak, “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı.” ifadelerini kullanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Mısır ile iş birliği sürecimiz devam ediyor. Bu en üst düzeyde değil de en üst düzeyin şöyle bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır ile olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. Onun için bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu daha ileri kademelere taşırız” demişti.

HÜKÜMETTEN DİKKAT ÇEKEN TALEP

Ankara-Kahire hattında yaşananlar büyük bir dikkatle takip edilirken söz konusu gelişmelerin darbeci Sisi yönetimi tarafından ağır baskılara uğrayan Mısır muhalefetini olumsuz bir şekilde etkilemesinden endişe edilmişti. İki ülke arasındaki yakınlaşmanın İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketi başta olmak üzere Mısır muhalefetini nasıl etkileyeceği hususu büyük önem arz ederken hükümetin Mısırlı muhaliflerden skandal bir talepte bulunduğu iddia edildi. Uluslararası basında aktarılan bilgilere göre hükümet, Türkiye’den yayın yapan Mısırlı muhalif televizyon kanallarından Sisi yönetimine dönük siyasi eleştirilerini yumuşatmalarını talep etti.

MISIRLI MUHALİFLERE OLUMSUZ BİR YANSIMASI OLMAMALI

Türkiye-Mısır ilişkilerinde yaşanan önemli gelişmelerin ardından “Mısır muhalefeti bu durumdan olumsuz etkilenir mi?” sorusu zihinlere gelmiş ve Millî Gazete de bu soruyu gündeme taşımıştı. Bu noktada 13 Mart 2021 tarihinde Millî Gazete’de yayınlanan haberde Ankara-Kahire hattındaki gelişmelerin Mısırlı muhalifleri olumsuz bir şekilde etkilememesi gerektiği belirtilmişti. Mısır’da 2013 yılında yaşanan askeri darbenin ardından terör örgütü ilan edilen İhvan-ı Müslimin’e bağlı binlerce Mısırlı Müslüman tutuklanmıştı. Tutuklanan İhvan mensuplarından bir kısmı idam edilirken, binlerce İhvan mensubu da Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı.

MISIRLI MUHALİFLERE OLUMSUZ BİR YANSIMASI OLMAMALI

Türkiye-Mısır ilişkilerinde yaşanan önemli gelişmelerin ardından “Mısır muhalefeti bu durumdan olumsuz etkilenir mi?” sorusu zihinlere gelmiş ve Millî Gazete de bu soruyu gündeme taşımıştı.

Bu noktada 13 Mart 2021 tarihinde Millî Gazete’de yayınlanan haberde Ankara-Kahire hattındaki gelişmelerin Mısırlı muhalifleri olumsuz bir şekilde etkilememesi gerektiği belirtilmişti. Mısır’da 2013 yılında yaşanan askeri darbenin ardından terör örgütü ilan edilen İhvan-ı Müslimin’e bağlı binlerce Mısırlı Müslüman tutuklanmıştı. Tutuklanan İhvan mensuplarından bir kısmı idam edilirken, binlerce İhvan mensubu da Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: Milli Gazete / Bekir Şirin