"Türkiye’de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün sınırsız bir tehdit altında"

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2018 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Türkiye’de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün sınırsız bir tehdit altında olduğu belirtilen rapora göre toplam 11 bin 643 hak ihlali yalandı, 471 kişinin hayatını kaybetti ve 172 kişinin ise yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

İHD Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray Saman, OHAL rejiminin, sona ermesinden sonraki süreçte güvenlik eksenli çıkarılan yasal değişikliklerle ve uygulamalarla, OHAL’in tamamen kalıcılaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Saman, “Demokratik hukuk devleti gayesinden giderek uzaklaşan ve yargının siyasetin vesayetine girdiği, yine alabildiğine otoriter ve baskıcı bir yönetim şekline dönüşümün gerçekleştiği Türkiye’de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün sınırsız bir tehdit altında olduğuna önemle işaret etmek isteriz” diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel'e verilen ağır hapis cezalarına da dikkat çeken Saman, "İhlallerin ve baskı ortamının bu kadar arttığı bir ortamda, seçim güvenliği hususunda taşıdığımız kaygıları da ifade etmek istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Konut hakkı ihlalinden, işkenceye, orman arazisi yakmaya kadar onlarca hak ihlali konusunun olduğu raporda toplamda 11 bin 643 hak ihlali bulunduğu vurgulandı.

İHD’nin; Diyarbakır, Dersim, Maraş, Van ve Batman şubelerine insan hakları ihlali konusunda toplam 439 başvurunun olduğu raporda yer alan hak ihlallerinin bir kısmı ise şöyle olduğu ifade edildi;

''*402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta mahpus adeta ölüme terk edilmiştir.

* 11 kadın intihar etti, 47 kadın aile içi şiddet sonucu katledildi, 11 kadın toplumsal yaşamda saldırı sonucu katledildi.

* 211 mahpus, cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 20 kişi, güvenlik güçlerinin ajanlık dayatmalarına maruz kaldı.

* 54’ü çocuk 2 bin 837 kişi gözaltına alındı. 5’i çocuk 496 kişi tutuklandı. 2 bin 368 ev baskını yapıldı.''

* Güvencesiz çalışma koşulları sonucu meydana gelen iş kazalarında; 20 işçi yaşamını yitirdi, 12 işçi yaralandı. 1344 işçi, işten çıkarıldı. 200 işçi ücretlerini alamadı.

Kaynak; T24