Sakarya’daki Milli Savunma Bakanlığı’na ait Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme kararından aylar önce, Ethem Sancak ve Katar ortaklığındaki BMC’ye bedelsiz atölye ve arazi tahsisi yapıldığı ortaya çıktı. BMC’ye atölye ve alan tahsis edilmesi, ihalenin aylar öncesinden kime verileceğini ortaya koydu.

Resmi Gazete’nin 20 Aralık 2018 tarihli sayısında yayımlanan karar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan ve ‘Tank Palet Fabrikası Milli Savunma Bakanlığı 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü özelleştirme kapsamına alınmıştı. Kararda, özelleştirmenin işletme hakkının 25 yıl süreyle devredileceği belirtilmişti.

Tamamen yerli üretim olan,‘Fırtına Obüsü’ ile ‘Poyraz’ mühimmat ikmal aracının yanı sıra gündüz ve gece görüş dürbünleri, tank ve tırtıllı araç paleti üretilen Tank Palet Fabrikası 1975 yılında kuruldu. Leopard 1 ve 2 tanklarının ve diğer tankların modernizasyonu da gerçekleştirilen fabrikanın özelleştirilme kararı kamuoyunda büyük tepki ile karşılanmıştı. Gelen tepkileri azaltmak için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile birlikte 4 Ocak’ta fabrikayı ziyaret etti. Özelleştirme kararından neden geri dönülmeyeceğini anlatan Akar, “özelleştirme kararının satış anlamına gelmez. Bunun anlamı işletme hakkının devredilmesidir. Burada satmak yok. Fabrikayı sattığımız yok. Personel tasfiyesi, personelin çıkarılması kesinlikle yok. Amacımız fabrikanın verimliliğini artırmak, teknolojik seviyesini yükseltmek, fabrikayı güçlendirmek ve stratejik seviyede ürünleri üretecek hale getirmektir. Ayrıca, diğer bir amacımız yurtiçi ve yurtdışında teknolojik potansiyelden azami ve süratle istifade edilmesini sağlamaktır” dedi.

“özel sektörün dinamizmi ve bağlantılarından faydalanılarak dost ve müttefik ülkelere satılacağını” belirtirken, fabrikanın modernizasyonu için ilk etapta yaklaşık 40-50 milyon dolarlık yatırımın yapılacağını da iddia etti.

Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesi duyulduğundan itibaren, bir dönem AKP MKYK üyesi de olan Ethem Sancak ile Katar ortaklığındaki BMC’ye devredileceği söylentisi çıkmıştı. Muhalefet partileri, fabrikanın Sancak’a ‘adrese teslim’ ihale yoluyla verileceği endişesi taşıdıklarını belirtmişlerdi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Tank Palet Fabrikası’nda BMC’ye iki atölye ve bir boş arazinin bedelsiz olarak kiralanması yönünde emir verildiğinin öğrenilmesi taşınan endişelerin yersiz olmadığını göstermesi bakımında önemli bulundu.

Geçen hafta da fabrikaya yeni bir emir gönderen Milli Savunma Bakanlığı’nın, 6 ay önce de 4 bin 200 metrekarelik bir bölüm ile 3 dönüm büyüklüğünde üzeri beton kaplı olan bir arazinin BMC’ye bedelsiz olarak tahsis edilmesini istediği görüldü. Fabrikası’nın özelleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay önce ve Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra fabrikada BMC’ye bedelsiz alan tahsis edilmesi, özelleştirme ihalesinin de ‘adrese teslim’ olacağını ortaya koydu.

Türkiye’nin ana muharebe tankı olarak tanıtılan Altay’ın seri üretimi ve bu tank için motor geliştirme ihalesini de geçen yıl BMC kazanmıştı. BMC’nin bu tankı Sakarya’nın Karasu ilçesinde yapacağı fabrikada üreteceği açıklamasının ardından, Ağustos ayında BMC’ye Sakarya’ya yapılacak yatırım için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, yüzde yüz oranında kurumlar vergisi indiriminin de aralarında bulunduğu ‘süper teşvik’ olarak adlandırılan devlet teşviki sağlanması da bu işletmenin devlet tarafından açık bir şekilde desteklendiğinin göstergesiydi. Ekim ayında BMC’nin Karasu’daki fabrikasının inşaatı durdurmasının üzerine, hali hazırda Milli Savunma Bakanlığı’na ait Tank Palet Fabrikası’nın ihalesini alacağının önceden bilinmesinin etkisi olduğu düşündürüyor.

Türk Harb-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Tank Palet Fabrikası’nı ziyaretinde yaptığı açıklamalarla ilgili olarak, “Sayın Bakanımız, ‘Çalışan arkadaşlarımızın özlük hakları korunacak’ dedi. Biz bunu SEKA’da da gördük, Türk Telekom’da da gördük. Özlük hakları denildiğinde size bir seçenek sunuluyor; ‘Alan firmayla çalışmıyorsanız, özlük hakkını al git’ diyorlar, özlük hakkından kasıt bu. Dolayısıyla burada çalışanları ve sendikayı tatmin edecek bir açıklama yok” dedi. Yavuz, Akar’ın “Amacımız fabrikayı güçlendirmek ve stratejik seviyede ürünleri üretecek hale getirmektir” sözlerini de değinerek “Bakanımızın ‘Bu yapıyla üretime geçilemez’ sözlerini biz kabul etmiyoruz. O zaman madem burada seri üretim yapılacak kapasite yok, nasıl 50 milyon dolar yatırımla taşeron firmayla üretim yapacağız? Ben orada doyurucu bir açıklama görmedim. Bu fabrikanın öyle bir kapasitesi olmasa zaten özelleştirme kapsamına almazlardı” dedi.

Yaşar Yavuz, “Bizim derdimiz, fabrikanın ordu malı olarak kalması. Bunun haricinde hiçbir şey bizi tatmin etmez. Önemli olan, ordunun malının orduda kalması. Katar firmasının buraya girmesini asla istemiyoruz. Bu nedenle mücadelemize devam edeceğiz. Gücümüz neye yetiyorsa o ölçüde mücadelemizi sürdüreceğiz” değerlendirmesini bulundu. Fabrikanın özelleştirilmemesi için açılan imza kampanyası sürerken TBMM’deki tüm milletvekillerine fabrikanın önemini anlatan ve özelleştirilmemesi çağrısında bulunan bir mektup gönderildi. 19 Ocak’ta ise Sakarya’da özelleştirmeye karşı kitlesel bir eylem yapılacak.