Türkiye'yi 19 yıldır yöneten AKP'nin, 7. Olağan Büyük Kongresi bugün saat 10.00'da Ankara Spor Salonu'nda başladı.

Partiden, büyük kongre için 11 siyasi partiye davetiye gönderildi. Kongrenin sloganı "Türkiye için güven ve istikrar" olarak belirlendi.

Salgın nedeniyle kongreye, yurt dışından konuk çağırılmazken, kısıtlı sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, engelli ile gazi ve şehit yakınları davet edildi.

Kongre sürecinde, 973 ilçenin 715'i, 81 ilin ise 52 il başkanı yenilenirken, teşkilatlarda yüzde 70'lik bir değişim yaşandı.

Kongreye eski bakanlar, eski ve yeni milletvekilleri, parti kurucuları, önceki dönem parti kurulları, eski MKYK ve MYK üyeleri de 7. Olağan Büyük Kongre'ye davet edildi.

Bir süre önce Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden istifa eden Bülent Arınç, salona geldi. 

Kongrede, 1560 delege oy kullanacak.

Kongreye özel bir şarkı ve 3 tanıtım filmi de yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrede 2023 seçimlerine yönelik bir manifesto ve yol haritası açıklayacak.

GENEL BAŞKANVEKİLİ SAYISI 2'YE ÇIKARILACAK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle genel başkanvekili sayısının 2'ye çıkarılacağını bildirdi. Divan başkanlığına Ali İhsan Yavuz seçildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SALONA GELDİ

Kongrede tek aday olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan salona geldi. 

Erdoğan, salona geldikten sonra partililere yaptığı konuşmada, “Sizleri anlamlı bir buluşmada, özellikle de kar yağışının tüm mikropları temizlediği anlamlı bir günde tüm kalbi duygularla selamlıyorum” dedi.

Erdoğan, AKP’nin üye sayısının 13 milyon 500 bini ulaştığını belirterek “Dünyada böyle bir parti yok” ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

“Artık önümüzde 2023 var. 2023'e hazır mıyız? 2023'e hamdolsun şimdi bugün yapacağımız tüzük tadilatı ile 50 kişilik bir MKYK değil şimdi 75 kişilik bir MKYK ile yola devam edeceğiz. Ayrıca, yedek diye bir ifade var o da 35 kişi ama onlar yedek olarak kalmayacak onlar da aynen 35 kişi ile beraber çalışacaklar asıl üyeler gibi.

Tüzük sayısı ile MKYK üye sayısı 75 e çıkacak. Yeni bir kadro ile yola devam ediyoruz. Yedekler de 35 üye birlikte çalışacaklar. Asıl üyeler gibi. Her bir ilimizi selamlıyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Sizleri kar yağışı altında çok fazla bekletmek istemiyorum. Müsaade ederseniz hemen kongreye geçelim ve ardından sizleri sakince illerimize uğurlayalım.”

Salon önündeki kalabalık sosyal medyada eleştirilirken akla Erdoğan'ın "lebaleb" sözleri geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Şubat'taki AKP Rize kongresinde, "Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize'de salon lebaleb dolu" diyerek kalabalığı övmüştü.

ERDOĞAN KONGREDEKİ KONUŞMASINA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, kongredeki konuşmasına başladı:

Adana hoş geldin. Alem düşman kesilse, gönül senden vazgeçmez Adıyaman hoş geldin. Afyonkarahisar hoş geldin. Gökte yıldızım ayım, yerde sarayımsın, Aksaray hoş geldin. Kızıl elmaya koşan şehzadelerin şehri Amasya hoş geldin. Cumhuriyeti kuran başkentim Ankara hoş geldin. Senin gibi yari olan neyler ayvayı narı, Artvin hoş geldin. Dağları bağ, vadileri altın deresi Balıkesir hoş geldin. Coğrafyanın kalbinde zümrütten bir nakışsın Bartın hoş geldin. Türkünü Dicle söyler, akar gönülce söyler Batman hoş geldin. Bayburt hoş geldin. 7 asırlık devlet çıkar rüyandan Bilecik hoş geldin. Oğul balım dağ çiçeğim, bin gönüllüm, Bingöl hoş geldin...

Dünya durdukça yazılmaz bir daha senin yazdığın destan Çanakkale hoş geldin. Çok yaşasın yarenler Çankırı hoş geldin. Al yeşil ırmakları kuşanıp da mı geldin Çorum hoş geldin. Kaç yıl oldu efeler biz bu sevdaya düşeli Denizli hoş geldin. Diyarbakır hoş geldin. Mertçe durur sözünde Konuralp'in izinde Düzce hoş geldin. Fatihler senden çıkar, Fetihler senden başlar Edirne hoş geldin. Fırat'ın türküsünü en güzel Gakkoş söyler Elazığ hoş geldin. dadaşım, ak alnına Palandöken imrenir Erzurum hoş geldin.

Şairimsin, gazimsin, iki gözümün Gaziantep hoş geldin. Güzelliğin ile dünya durdukça durasın Giresun hoş geldin. Gönül bahçemin gümüş goncası Gümüşhane hoş geldin. Dağlar arasında lale çiçeğim Hakkari hoş geldin. Ülkemin altın ışığı Hatay hoş geldin. Serhatı bekleyen nazlı ovam Iğdır hoş geldin. Gülleri güzel, kendi gülünden güzel Isparta hoş geldin. Dünyanın etrafında dönüp durduğu bir semtini sevmeye bir ömrün bile yetmediği İstanbul hoş geldin.

Efesi ile dünyasında biriciksin, İzmir hoş geldin. Maşallah... Edelere kahramanlık herkesten çok yakışır, Kahramanmaraş hoş geldin. Medeniyet mirasi, güzellikler atlası Karabük hoş geldin. Türkçe'mi bayrak olup dalgalandıran Karaman hoş geldin. Milletim sana aşık Kars hoş geldin. Canıma can katar her yanın Kastamonu hoş geldin. Bir yarim var Erciyes'e yaslanır Kayseri hoş geldin. Bozlakların türkülerin ruhu var toprağında Kırıkkala hoş geldin. Mertler, yiğitler ili Kırklareli hoş geldin. Ahi Evran'dan Neşet Ertaş'a Kırşehir hoş geldin. Kilis hoş geldin. Akçakoca'nın sevdası Kocaeli hoş geldin. Mevlana'dan bilgelik ocağı, Selçuklu'nun başkenti Konya, hoş geldin.

Sizler her biriniz birer şarkısınız. Pınarlardan berrak, çinilerden güzelsin Kütahya hoş geldin. dünyada eşi bulunmaz, dağın bile bey senin Malatya hoş geldin. Gediz ovasının Fatihler yetiştiren ilim irfan ocağı Manisa hoş geldin. Taşa işlenen şiirim, medeniyet mirasım Mardin, hoş geldin. Gönlü Toroslar'dan yüce Mersin hoş geldin. Seni görmeyenler güzel gördüm demesin, Muğla hoş geldin. Açtın Anadolu'yu Türklere, Muş hoş geldin. Haı Bektaş'tır pirimiz, Nevşehir hoş geldin. Tarihi çağlar aşan Niğde hoş geldin.

Bağrına yaslanmış sevinir Karadeniz, Ordu hoş geldin. Hareketlim, kadirlim, kıymetlim, Osmaniye hoş geldin. Baba ocağım Rize, kurban olurum size Rize hoş geldin. Destan şehrimiz, bayrak şehrimiz Sakarya hoş geldin. İlelebet sönmeyecek İstiklal meşalemsin Samsun hoş geldin.

Marifet namemsin Siirt hoş geldin. Karadeniz seni takar zümrüt diye sinesine Sinop hoş geldin. Aşık Veysel'in sazını çaldığı alimler, şairler şehri Sivas hoş geldin. Şanına ceylanına, bağrında yatan peygamberlerine kurban Şanlıurfa, Şanlıurfa hoş geldin. Hazreti Nuh'un şehri Şırnak hoş geldin. Tekirdağ hoş geldin. Kendisi bir bağ içinde, bizim gönlümüz onun içinde Tokat hoş geldin. İnsanına doyulmaz, tadına doyulmaz Trabzon hoş geldin.

Binbir güzelliğin cem olup adını verdiği şehir Tunceli hoş geldin. Efesi dünyaya meydan okuyan Uşak hoş geldin. Gölü ile tarihi ile sarsılsa da hep ayağa kalkan azmi ile Van, hoş geldin.

Binbir rengin yuvası, güzellikler ocası Yalova hoş geldin. Yiğidi yaman, yüreği sağlam, Bozok diyarı Yozgat hoş geldin. Kara kaşları ferman yazdıran Zonguldak hoş geldin.

Yüzlerce milyon kardeşimizle, milyarlarca dostumuz ile sizler tüm dünyayı temsil ediyorsunuz. AK Parti 7.Olağan kongremize hoş geldiniz. Sizlerin şahsında kalbi memleket sevdası ile çarpan genci, kadını, erkeği, yaşlısı herkesi selamlıyorum. Bu memleketin kalkınması için gecesini gündüzüne katanları selamlıyorum. Vatanın her karışını alınteri ile sulayan işçiyi, çiftçiyi her meslekten kardeşimi selamlıyorum. Hangi mezhep ve meşrepten olursa olsun 84 milyon insanın hepsini selamlıyorum. İstiklal ve istikbalimiz için canlarını ortaya koyan şehitlerimizi, gazilerimizi ve bugün de aynı mücadeleyi sürdüren tüm kahramanlarımızı selamlıyorum.

Gözü ve gönlü Türkiye'de olan, bu salonda olamasa da kalbi burada atan tüm kardeşlerimizi selamlıyorum. Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla. Yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz, bizi doğru yola, nimet verdiklerinin yoluna ilet. Duamızı kabul buyur. Her işimizi olduğu gibi, insanlığa ümmete hizmet mücadelemizin yeni bir safhasının ilk adımı olan kongremize de duamız ile başlıyoruz.

Biz hangi başarıları kazandıysak, hepsini bu iman ve azim ile gerçekleştirdik. Bundan sonra da aynı hissiyat ile sıratı müstakim üzere yol yürümeye devam edeceğiz. Eksikten ve yanlıştan uzak olan yalnızca Rabbimizdir. Biz fanilerin yanlışı olmuştur, olacaktır. Önemli olan azmi güçlü tutmaktır. Gerisi Allah'ın izni, milletimizin takdiridir. Niyet hayır, akıbet hayır olsun.

Erdoğan, konuşması sırasında, "Aşığım sana aşığım, deliler gibi aşığım sana Tayyip Erdoğan" diye bağıran bir partiliye “sağ ol” diye karşılık verdi.

ERDOĞAN’DAN BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye şöyle teşekkür etti:

"MHP'ye ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, büyük ve güçlü Türkiye için bizimle birlikte yürüdükleri için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Milletimizin 15 Temmuz'da meydanlarda kurduğu Cumhur İttifakı'nı Meclis'te koruyup sürdürdük. Cumhur İttifakı'n mensup her bir kardeşime ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Türkiye'yi önce 2023 hedefleri sonra 2053 vizyonuna Cumhur İttifakı ile inşallah kavuşturacağız."

Ayrıntılar geliyor...

TEPKİ ÇEKEN GÖRÜNTÜLER

Odatv'de yeralan iddialara göre, Koronavirüs salgınında vaka sayılarının korkutucu seviyelere ulaştığı günlerde, Türkiye'nin dört bir yanından onlarca kişi otobüslerle Ankara'ya doğru yola çıktı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bu otobüslerde maske, mesafe kuralına uyulmaması tepki çekti.

İşte o kareler: