İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetinde olan Taksim Gezi Parkı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Alınan karar, Vakıflar Kanunu’ndaki 30. maddeye dayandırıldı.

Konuyla ilgili İBB Meclis üyesi Selçuk Sarıyar konuştu. Vakıflar Kanunu 30. maddede “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” ifadesi yer alıyor.

"Bu süreç, 2008 yılında olan bir kanun değişikliği ile başladı. Ama, o günden bugüne dek merkezi ikdidar bu tür tasarrufları fazla yapmazdı. Ekrem İmamoğlu, İBB Başkanı olduktan sonra bu kanun daha fazla hayata geçirilmeye başlandı" diyen İBB Meclis üyesi Selçuk Sarıyar, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tür yerlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçirilmesi gittikçe daha artmaya başladı. Galata Kulesi'nin devri de mesela bu örneklerden biri. Haliyle bu durum siyasi operasyon gibi düşünülmeye başlandı. Aniden yapılmış bir işlem. Hiç bir şekilde belediye meclis gündemine de gelmedi.  Hidiv Kasrı ve Gazhane ile de İBB'nin projesi var. Buraların da benzer şekilde işleme uğrayacağı söylentisi de var.  

Odatv'de yeralan iddialara göre, Gezi Parkı ve Taksim ile ilgili İBB'nin projesi var. Bu kamuoyunca biliniyor. Kanuna dayanarak yapılan bir işlem bu devir ama, bu işlemin İBB'yi engellemek dışında başka bir hedefi yok. Ama maalesef, İBB'nin çalışmalarını engellemeyi başarı sanan bir zihniyet var. Bu bile o arkadaşları mutlu ediyor."

Gezi Park dall'alto / Da Gezi Park a Taksim, le proteste ad Istanbul /  Gallerie / Media - Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa