'Sokak Ekonomisi Çalıştayı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,vatandaşların gelirleri arasında 'uçurum' olduğunu söyleyerek, "Türkiye sosyal devlet kavramını unuttu" dedi. 'Hortumcu Piyasa' aktörlerinin Saray'a yakınlıklarıyla ihale aldıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, rant gelirlerinin ve devlet ihalelerinin yüzde 90’ını kontrol ettiklerini belirterek, "Hortumcu Piyasa' aktörlerinin en önemli gelirleri rant gelirleridir" ifadelerinde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları ise şu şekilde oluşmakta;

"Sokak ekonomisinin aktörleri; SGK'dan emekli olmak için ayda en az 754 lira prim yatırmak zorundadırlar. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; SGK'dan emekli olmak için ayda en az 754 lira prim yatırmak zorundadırlar. Sadece bu konuda eşitlik vardır.

"Sokak ekonomisinin aktörleri; sorunlarını dile getirme konusunda kendilerini sahipsiz hissederler. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; saray ve yargı arkalarındadır. Saray aracılığıyla yargıyı kontrol ederler. FETÖ’cü olmalarının bile bir önemi yoktur.

"Sokak aktörleri; Türkiye’deki sayıları yaklaşık 6 milyondur. En büyük dertleri geçimdir. Hortumcu piyasa aktörleri; sayıları çok sınırlıdır. Rant gelirlerinin ve devlet ihalelerinin yüzde 90’ını kontrol ederler. Geçim diye bir dertleri yoktur.

"Sokak aktörleri; ekonomik faaliyetlerini sürdürürlerken,dayandıkları herhangi bir siyasal güç yoktur. Hortumcu piyasa aktörleri; sürekli artan varlığını desteğini aldığı siyasal iktidara borçludur. “Hırsız bizim hırsızımızdır”bunun en somut ifadesidir.

"Sokak aktörleri; toplumun yoksul kesimlerinin günlük, anlık ihtiyaçlarını karşılarlar. Hortumcu piyasa aktörleri; toplumun geniş kesimlerinin gelirlerini siyasal yandaşları aracılığı ile hortumlarlar.

"Sokak ekonomisinin aktörleri; rant geliri elde etmek bunlar için imkânsızdır. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; sadece İstanbul’daki 76 gökdelen için bir avuç rantiyeciye sağlanan gelir 240 milyar liradan fazladır.

"Sokak ekonomisinin aktörleri; devlet ihalelerine girme güçleri, mali olanakları yoktur. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; devletin en önemli fabrikaları, Sakarya’daki tank palet fabrikası dahil, ihaleli, ihalesiz bunlara peşkeş çekilir.

“Sokak ekonomisinin aktörleri; hemen hemen tümü büyük kentlerin varoşlarında yaşarlar Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; milyon dolarlık villalarda, lüks plazalarda yaşarlar.

"İşportacı, simitçi, pazarcı, atık kağıt toplayıcısı gibi adlarla adlandırılır. Hortumcu piyasa aktörleri; Saraya yakın,bakanın arkadaşı, damadın yakını olarak adlandırılır. En belirgin olanları beşli çete olarak adlandırılır.

“Sokak ekonomisinin aktörleri; herhangi bir sermayeleri yoktur… Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri; milyar dolarlık sermayelere sahiptirler…

"Sokakta çalışan insanlar hayata nasıl tutunuyor? Bu insanların sorunları var. Hayat mücadelesi veriyorlar.

"Herkesin emekli olma hakkı var. Emekli olmak için SGK'ya prim yatırması gerekir. Bunun en az rakamı 754 liradır. 754 liranın sokakta para kazanan birisi için ne kadar büyük bir para olduğuna dikkatinizi çekerim.

"Simit satan da 754 lira yatıracak, dolarla geçimini sağlayan da... Şu gerçeği de herkesin bilmesi lazım. Sokaktan para kazananın 754 lira vermesi çok güçtür. Türkiye sosyal devlet kavramını unuttu.

"Gelirler arasında uçurumlar var. Sosyal devlet nedir? Soyal devlet; insan haklarına dayanan kişilerin huzur refah ve mutluluk içinde yaşamalarını güvence altına alan kişi hak ve özgürlükleriyle lkamu yararı arasında adil bir denge kuran, çalışanları koruyan, milli gelirin adalete uygun bir biçimde dağılması için gerekli önlemleri alan, sosyal adalet ve dengeleri gözeten devlete sosyal devlet denir.