Herzog, krallara yakışır şekilde ağırlanacak

İşgalci İsrail rejimi Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog’un 9-10 Mart’ta Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenirken uluslararası medyada konuya ilişkin dikkat çeken bilgiler aktarılmaya devam ediyor. Al-Monitor’da Ben Caspit imzasıyla yayınlanan haberde İsrail rejiminin Türkiye ile ilişkiler bağlamında en hassas olduğu konunun Türkiye’deki HAMAS bürosunun varlığı meselesi gösterildi. Bu konuya dair kıdemli bir İsrailli güvenlik kaynağının görüşlerine yer veren Caspit, “Bu büroyu kapatacaklarına ihtimal vermiyorum. Ancak faaliyetlerini azaltarak, kısıtlayarak ve izleyerek bize yardımcı olabilirler. İşler bu hızda ilerlerken bunu gayet makul bir ihtimal olarak görüyorum” dedi.

“TÜRKLER BİR ANDA YİNE BİZE KARŞI DÖNEBİLİR”

Kimliğinin saklı kalması kaydıyla Al-Monitor’a konuşan Kudüs’teki üst düzey bir diplomatik kaynak da Herzog’un, Türkiye’de “krallara yakışır şekilde ağırlanacağını” söyledi. Herzog’un Türkiye ziyaretine dair dikkat çeken sözler sarf eden üst düzey diplomatik kaynak, “Türkler bir anda yine bize karşı dönebilir ama işler şu anda ciddi görünüyor” dedi. Aynı kaynağa göre Türkiye son aylarda İsrail’in tüm taleplerine duyarlı davranıyor. Buna güvenlikle ilgili konular da dâhil. Kaynak, “Bu, görülmemiş bir şey sayılır. Bir şey yapamadıkları zaman bile konuyla ilgileniyor ve bize ayrıntılı bir yanıtla dönüş yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“İSRAİL’İN İRAN’A KARŞI TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR”

Kudüs’teki bir diğer üst düzey diplomatik kaynak da Türkiye ile İsrail rejimi arasındaki “normalleşme”yi tetikleyen faktörleri “koşullar ve menfaatler” diyerek özetledi. Kaynak şöyle devam etti: “Kulağa garip gelebilir ama İsrail ve Türkiye önemli stratejik meselelerde ortak menfaatlere sahip. Erdoğan, neredeyse bizimle aynı ölçüde İran’ı tehdit olarak görüyor. İran’ın Suriye’deki varlığını tıpkı bizim gibi tehdit olarak görüyor. Dahası, Washington’da gözden düştüğünün farkında.” Al-Monitor’un aktardığına göre kimliğinin açıklanmamasını isteyen kıdemli bir İsrailli analist de, “Türkiye, Orta Doğu’da çok önemli bir oyuncu, İran ve İsrail’le birlikte Arap olmayan üç bölgesel güçten biri. İsrail, İran’ın etrafında çemberi daraltmak istiyorsa Türklere ihtiyacı var. İran üzerinde diplomatik, ekonomik ve askeri baskı Türkiye olmadan başarılı olamaz” dedi. İsrail yönetiminin bu gerçeği kavradığını belirten kaynak, “Herzog adındaki mahir diplomat da işi kotarmaya çalışacak” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete  /  Bekir Şirin